1. Grijă pentru viață
  2. Toate povestile
  3. De ce și cum să rămâneți activi atunci când suferiți sau ați suferit de cancer

De ce și cum să rămâneți activi atunci când suferiți sau ați suferit de cancer

Getty Images / ferrantraite

Alice-May Purkiss ne împărtășește 9 sfaturi pentru a rămâne activi atunci când am fost diagnosticați cu cancer, în ciuda oboselii și stării de incertitudine.

De la orele de sport cu care eram chinuiți atunci când eram copii până la titlurile frecvente care ne îndeamnă să facem sport cel puțin 30 de minute pe zi, cu toții știm că a fi activ are un impact pozitiv asupra fiecărui aspect al sănătății și stării generale.

Dar cum reușim atunci când suntem diagnosticați cu cancer?

În cazul celor diagnosticați cu cancer, știm că trebuie să fim activi, deși deseori nu știm cum să o facem, în special atunci când am fost sedentari și nu ne cunoaștem limitele. Adăugați la asta regimul de tratament dificil pentru combaterea bolii și dintr-o dată nu pare așa simplu să-ți scoți pantofii de sport învechiți din dulap și să ieși la o alergare de 5 km.

Adevărul este că pentru multe persoane diagnosticate cu cancer, activitatea fizică este ultimul element din agendă atunci când te concentrezi să rămâi în viață.

La ce ajută mișcarea?

Beneficiile activității fizice sunt multiple, în special pentru cei care suferă sau au suferit de cancer. De exemplu, conform unui material publicat în Canadian Medical Association Journal pentru persoanele diagnosticate cu cancer la sân, s-a dovedit că activitatea fizică reduce riscul de recidivă. În cazul altor cancere, activitatea fizică poate ajuta la reducerea sau gestionarea unor reacții adverse la tratament precum oboseala, luarea în greutate, osteoporoza și edemul limfatic, precum și îmbunătățirea generală a stării de sănătate pe termen lung.

Devine un lucru recunoscut în lumea medicilor că sănătatea mintală este afectată în cazurile de cancer (și pacienții cu cancer cunosc acest lucru foarte bine). De fapt, cercetările efectuate de către American Cancer Society ne indică faptul că unul din patru pacienți cu cancer va suferi de depresie clinică, pe durata sau după încheierea tratamentului. Chiar dacă activitatea fizică nu vindecă depresia, s-a dovedit că aportul acesteia este semnificativ. Conform unui studiu recent efectuat de către Harvard T.H. Chan School of Public Health s-a descoperit că alergatul timp de 15 minute sau mersul pe jos timp de o oră pe zi reduce riscul de depresie majoră cu 26%.

Ce am învățat despre oboseală

Cineva m-a întrebat recent cum reușesc să fac activitate fizică cu toată oboseala pe care o resimt și, sincer, sunt momente în care nici eu nu simt că reușesc. Activitatea fizică a devenit o parte din viața mea după cancer, dar trebuie să o gestionez cu atenție deoarece sufăr deseori de oboseală cauzată de cancer. Am învățat totuși că acest lucru face parte din proces.

Precum mulți alții care suferă sau au suferit de cancer, trebuie să-mi gestionez oboseala cu grijă. Anul acesta pe când mă antrenam pentru semi-maratonul Royal Parks Half din Londra și pentru o drumeție în munții Himalaya (am participat la ambele), eram pe punctul de a renunța. Antrenamentul dificil își cerea prețul iar gestionarea oboselii devenise o provocare la fel de mare precum evenimentele sportive mai sus menționate. 

Uneori fac greșeala de a sta în pat toată ziua de duminică dar cancerul m-a învățat că nu trebuie să fac totul imediat și permanent. De multe ori antrenamentul însemna să alerg cei câțiva kilometri și să dorm 12 ore pe noapte dacă era nevoie.

Am învățat că eu eram singura persoană care mă judeca pentru că ”nu alerg suficient de repede” sau ”suficient de mult” sau că dorm ”prea mult” sau că nu sunt o soție/fiică/soră/angajată ”suficient de bună”. 

9 sfaturi pentru a rămâne activi după un diagnostic de cancer

Nu există un ghid general despre cum să faceți activitate fizică după cancer, și din această cauză pare greu să știți cum să începeți, dar există câteva studii care indică faptul că activitatea fizică este sigură, posibilă și ajută mulți oameni care suferă sau au suferit de cancer.

Cancer Research spune: “În general, medicii recomandă cel puțin 30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână, activități moderate precum mersul pe jos. Acest nivel de activitate ajută oamenii chiar și pe durata tratamentului. Dar fiecare pacient este diferit și activitatea fizică trebuie adaptată în funcție de dumneavoastră, de cât de activ sunteți, de diagnostic și de alți factori care v-ar putea afecta siguranța.”

De unde să încep, așadar? Dacă vă simțiți în stare, puteți să începeți să faceți mișcare, discutați cu medicul însă înainte. Cât de multă mișcare faceți va depinde de cât de activi sunteți în general și cum vă simțiți în viața de zi cu zi, așa că aveți încredere în voi și amintiți-vă să fiți moderați.

De-a lungul timpului m-am gândit îndelung cum să rămân activă după ce am fost diagnosticată cu cancer. Iată câteva lucruri pe care le-am învățat:

  • Acceptați-vă limitele și respectați-le pe cât posibil. Acestea se vor modifica pe măsură ce deveniți mai buni, mai rapizi și mai puternici. Din când în când le veți simți dar nu e nici o rușine.
  • Fiți buni cu voi înșivă. Este posibil ca lucrurile să nu mai fie la fel de simple ca înainte și asta e normal. Orice este mai bine decât nimic. Fiți răbdători.
  • Cereți ajutor profesionist. Medicii vor putea să vă îndrume cu sfaturi valoroase.
  • Planificați-vă odihna și viața personală în jurul activității fizice. Este bine să aveți o perioadă de repaus dacă sunteți doborâți de oboseală.
  • Una dintre modalitățile cele mai simple de a da greș în ce privește activitatea fizică este de a face prea mult și prea rapid. Nu numai că vă puteți accidenta dar dacă rămâneți epuizați, este posibil să nu mai fiți dispuși să încercați încă o dată, așa că începeți treptat.
  • Vă spun din experiență, nu faceți prea mult din prima. Nu e cea mai bună idee să vă înscrieți la primul semi-maraton și la o drumeție de proporții prin munți în aceeași lună.
  • Este mult mai ușor să faceți activitate fizică dacă vă place acest lucru. Unora le place să alerge (eu NU fac parte din aceste persoane) iar alții preferă lecțiile săptămânale de dans. Pentru mine înotul este activitatea preferată, în apă cât mai rece. Așa că asta este prioritatea mea atunci când mă simt bine.
  • Dacă sunteți genul de persoană care merge la anumite cursuri, fiți sinceri cu antrenorul în legătură cu tratamentul urmat și cu limitele pe care le aveți. Relația mea cu antrenorul de yoga a fost benefică pentru a mă ajuta să-mi vindec organismul.
  • Faceți activitate atunci când aveți energie. Oboseala, în special în primele zile după tratament, poate fi imprevizibilă. Dacă vă simțiți bine, încercați să mergeți mai mult pe jos sau înotați (dacă nu urmați un tratament în cadrul căruia medicii nu vă vor permite aceste activități). 

Surse

Dacă doriți informații suplimentare despre gestionarea afecțiunii dumneavoastră, vă recomandăm să vă adresați unui profesionist din domeniul sănătății.

NPS-RO-00062

    Acest articol este:

    Distribuie această pagină:


    Te-ar putea interesa și...

    Cancerul de prostată mi-a schimbat viața în bine

    Todd Seals
    Alfă mai multe

    Oboseala și tratamentele împotriva cancerului

    Todd Seals
    Alfă mai multe

    Prietenii te pot ajuta și atunci când ai cancer

    Anna Crollman
    Alfă mai multe