1. Grijă pentru viață
 2. Toate povestile
 3. 5 sfaturi despre cum să învingem oboseala pe durata tratamentelor împotriva cancerului

Oboseala și tratamentele împotriva cancerului

Getty Images/ monkeybusinessimages

Todd ne împărtășește câteva moduri în care se poate lupta cu oboseala și depresia asociate cu tratamentele împotriva cancerului.

Oboseala se situează pe primele locuri în topul problemelor acuzate de persoanele care urmează tratamente împotriva cancerului. Chimioterapia, radioterapia, tratamentele biologice și medicamentele împotriva durerii vă pot face să vă simțiți obosiți, slăbiți sau epuizați. Cancerul de prostată mi-a arătat că printre cele mai severe reacțiile adverse ale tratamentului pe care l-am urmat au fost oboseala debilitantă și depresia.

Fiecare persoană simte oboseala diferit și își ia energia din surse diferite, așa că discutați cu medicul despre măsurile pe care le puteți lua pentru a vă recâștiga energia.

Între timp, iată câteva strategii pe care le-am descoperit pentru a combate oboseala de-a lungul anilor.

Faceți mereu mișcare

Nu am fost niciodată o persoană care să meargă la sală, iar exercițiile fizice nici nu mi-au trecut prin cap atunci când am început tratamentul împotriva cancerului. Voiam doar să stau pe canapea, dar din fericire soția mea nu m-a lăsat.

Ea m-a obligat să fac scurte plimbări, care în timp au devenit mai lungi. Ea a fost cea care m-a salvat.

Exercițiile sunt obligatorii. Este incredibil cum puțină mișcare și aer curat combat oboseala.

Metoda este să vă puneți o țintă realistă și să vă țineți de ea. Începeți treptat și încercați să ajungeți la trei până la cinci ore de activitate fizică săptămânal, de intensitate moderată, precum plimbările.

Unii prieteni îmi spun că le este greu să se deplaseze până și pe distanțe mici. Răspunsul meu este mereu același: deplasați-vă pe distanțe mici, iar a doua zi mergeți mai mult.

Primele mele plimbări cu soția erau de mai puțin de o jumătate de km. Am făcut aceste plimbări timp de două săptămâni înainte să mărim distanța și să adăugăm teren în pantă. Tot ea mi-a cumpărat o bicicletă și într-un final am început să mergem amândoi cu bicicleta.

Inițial detestam să fac mișcare, dar în timp am început să aștept cu nerăbdare plimbările pe jos și cu bicicleta pe măsură ce acestea deveneau mai lungi și mai dificile. Am început să am mai multă energie și să mă simt mai bine.

Soția mea și cu mine mergem acum peste 20 de km pe zi cu bicicleta în zilele călduroase ale anului. Mergem cu mare plăcere în drumeții. Zona Mt. St. Helens Volcanic Monument ne oferă multe cărări de munte. Și astăzi simt cum îmi revine oboseala dacă nu fac mișcare în mod regulat.

Mâncați pentru a combate oboseala

Ceea ce mâncați vă poate ajuta împotriva stării de oboseală provocată de tratament.

Mulți pacienți bolnavi de cancer suferă de anemie cauzată de radioterapie, chimioterapie, niveluri scăzute de fier din sânge sau de cancerul propriu-zis. Anemia se manifestă printr-un nivel mai scăzut de hemoglobină, adică acea componentă a celulelor roșii sanguine care transportă oxigenul. Unul dintre simptomele obișnuite este starea de oboseală.

Medicii care vă îngrijesc vor monitoriza analizele de sânge pe durata tratamentului, și vor identifica dacă aveți anemie. O metodă eficientă de a combate anemia este de a consuma alimente bogate în fier, incluzând legume cu frunze verzi, fasole, cartof dulce sau carne și pește.

Am fost crescut în munții din zona de sud-vest a statului Washington și mâncam în copilărie vânat și pește. I-am dat soției mele vegetariene niște friptură de elan și i-a plăcut grozav de mult. Carnea de vânat este slabă și nu conține hormoni de creștere sau antibiotice, pe lângă asta are și un gust mai bun!

Consumăm pe lângă proteinele de origine animală multe fructe și legume. Această dietă mă ajută să combat oboseala.

Cunosc și pacienți cu cancer care au o dietă vegană pentru a combate oboseala. Discutați cu medicul și eventual cu un nutriționist pentru a crea o dietă care vi se potrivește.

Discutați cu medicul despre suplimente alimentare

Locuim la vreo două ore de mers cu mașina la sud de Seattle, în statul Washington, o zonă în care soarele nu prea apare.

Organismul nostru produce vitamina D cu ajutorul razelor solare. În absența expunerii suficiente la soare, putem dezvolta o deficiență de vitamina D care poate provoca simptome de depresie și oboseală.

Nu toată lumea trebuie să se îngrijoreze în legătură cu deficiența de vitamina D. Discutați cu medicul dacă credeți că deficiența de vitamina D poate constitui o problemă pentru dumneavoastră.

Nu am o părere extraordinară despre suplimentele alimentare dar iau câteva sub controlul atent al medicului oncolog, pentru a combate oboseala. Iau vitamina D și uneori iau multi-vitamine naturale atunci când nu avem produse proaspete în timpul iernii.

Unele studii studiază de asemenea dacă L-carnitina și suplimentele pe bază de ginseng pot combate oboseala asociată cu cancerul. Asigurați-vă că discutați cu medicul înainte de a lua suplimente alimentare.

Dormiți pentru a combate oboseala

Nu am un somn adânc iar un bolnav de cancer are dificultăți în a adormi și în cazul meu dificultăți și mai mari de a dormi o durată corespunzătoare.

Respectarea duratei de somn este esențială pentru combarearea oboselii. Somnul ajută organismul să își repare și să își echilibreze hormonii. Ajută creierul să funcționeze cum trebuie pentru a putea învăța și aminti informații noi. Somnul îmbunătățește procesele decizionale și de rezolvare a algoritmilor. Fără somn, creierul își pierde capacitatea de a gândi clar. Lipsa de somn a fost asociată cu depresia.

Am început prin a lua medicamente eliberate fără rețetă pentru somn în prima perioadă de după stabilirea diagnosticului, la sfatul medicului. Am început apoi să iau melatonină la o oră înainte de a merge la culcare, în fiecare noapte și în cazul meu a avut efect. Dar consultați-vă cu medicul înainte să luați orice fel de suplimente alimentare.

Pacienții cu cancer de prostată suferă de urinare frecventă care duce la pauze în timpul somnului de noapte și care îl afectează. Evitați să beți lichide înainte de a merge la culcare pentru a reduce întreruperile somnului. Mergeți la toaletă înainte să vă culcați. Nu beți cafea sau alcool seara (aceste sfaturi pot funcționa pentru orice persoană care se trezește în mijlocul nopții pentru a se duce la toaletă!)

Și, într-un final, nu există nici un înlocuitor pentru o saltea de calitate. De când ne-am cumpărat o saltea nouă, dorm mai bine și mă trezesc mai odihnit.

Apelați la ajutor pentru tratamentul anxietății și depresiei

Anxietatea și depresia sunt mai frecvente la oamenii care suferă de cancer decât la restul populației. Un diagnostic de cancer poate fi înspăimântător. Stresul provocat de tratamente și de simptomele fizice precum durerea, greața și oboseala pot contribui la depresie.

Depresia, la rândul ei, vă poate cauza oboseală. Puteți avea probleme cu somnul și puteți pierde interesul pentru lucrurile care vă dădeau energie înainte.

Discutați cu medicul dacă aveți stări de anxietate sau apăsare cauzate de diagnostic sau tratament. Există ajutor în această privință, inclusiv psihoterapie, medicamente și grupuri de sprijin.

Cred că o viziune holistă este cea mai bună metodă de a combate oboseala. Hrăniți-vă mintea, trupul și spiritul în măsura în care vă permite boala. Aceste strategii au funcționat în cazul meu.

M-am luptat cu cancer de prostată în stadiul 4 de peste 13 ani. Astăzi mă simt bine și sper să mă simt bine și mâine. Voi face tot ce-mi stă în putință să realizez asta.


Surse

Dacă doriți informații suplimentare despre gestionarea afecțiunii dumneavoastră, vă recomandăm să vă adresați unui profesionist din domeniul sănătății.

NPS-RO-000298

  Acest articol este:

  Distribuie această pagină:


  Te-ar putea interesa și...

  Cancerul de prostată mi-a schimbat viața în bine

  Todd Seals
  Alfă mai multe

  De ce și cum să rămâneți activi atunci când suferiți sau ați suferit de cancer

  Alice-May Purkiss
  Alfă mai multe

  Prietenii te pot ajuta și atunci când ai cancer

  Anna Crollman
  Alfă mai multe