1. Grijă pentru viață
  2. Toate povestile
  3. 5 pași prin care să permiți prietenilor să te ajute după ce ai fost diagnosticat cu cancer

Prietenii te pot ajuta și atunci când ai cancer

Getty Images / Wavebreakmedia

Chiar dacă nu toți oamenii din jur sunt pregătiți să vă sprijine emoțional după ce ați primit un diagnostic de cancer, lăsați-i pe cei care pot, să o facă! Anna ne povestește cum a învățat să ceară și să primească ajutor.

"Vă puteți bagateliza durerea și gravitatea diagnosticului și tratamentului în loc să fiți deschiși. Puteți să pretindeți că sunteți ”în regulă.”

Dar cât timp puteți pretinde acest lucru? Ce se întâmplă atunci când tratamentul activ ia sfârșit și, un an mai târziu, sunteți la capătul puterilor?

Vă puteți afla în situația în care nu puteți apela la nimeni pentru că v-ați ținut prietenii la distanță. Oamenilor le poate fi greu să înțeleagă efortul de recuperare și depresia care însoțesc viața după cancer.

Inițial, protejarea prietenilor și familiei de sentimentele de tristețe poate părea mai ușor, dar acest lucru poate duce la o senzație și mai acută de izolare și tristețe pe termen lung. Am învățat acest lucru din luptele mele personale cu cancerul și depresia.

Să vă deschideți în fața oamenilor atunci când sunteți vulnerabili emoțional poate fi înfricoșător, așa că am descoperit că e bine să vă deschideți în fața oamenilor apropiați în etape.

Iată sfaturile mele pentru a vă proteja sufletește și a vă învăța prietenii cum să vă ajute în această perioadă dificilă de tratament și posibilă depresie.

Testați terenul

Dacă începeți mai ușor, vă puteți simți mai confortabil atunci când vă dezvăluiți sentimentele. Mai întâi, povestiți un pic despre partea negativă a diagnosticului și despre sentimentele pe care le trăiți. Folosiți această ocazie să observați cum reacționează fiecare persoană.

Am început prin a discuta cum este viața mea afectată de cancer descriind unele efecte asupra corpului meu. Am descoperit că oamenii se relaționează mai ușor la acestea.

Am mai folosit metafore pentru a explica impactul pe termen lung al cancerului asupra vieții și stării mele psihice. Metafora mea preferată este că această boală este ca un pasager în mașina ta. Pe durata tratamentului, cancerul stă pe locul din față. Deține controlul și îți ghidează toate deciziile.

Spre finalul tratamentului, cancerul se mută pe bancheta din spate și, pe măsură ce anii trec, poate chiar în portbagaj. Dar dacă treci peste un limitator de viteză sau apeși brusc frânele, cancerul poate ateriza pe locul din față și poate relua controlul.

Această abordare utilizată cu prietenii mai puțin deschiși din punct de vedere emoțional și cu familia m-a ajutat să testez terenul fără a fi prea vulnerabilă.

Am descoperit că mulți oameni te pot surprinde și îți pot arăta că pot gestiona informațiile despre partea mai dificilă a experienței prin care treci. Bazați-vă pe acest lucru.

Amintiți-vă că o persoană care vă sprijină cu adevărat vrea să fie lângă dumneavoastră chiar și când sunteți supărați. Nu veți simți presiune să vă schimbați starea dacă persoana respectivă vă sprijină corespunzător.

Fiți pregătiți

Nu toată lumea din viața dumneavoastră este echipată să vă sprijine emoțional. Asta nu înseamnă că nu țin la dumneavoastră, ci că poate au propriile provocări emoționale sau nu posedă capacitatea de a face față greutății nevoilor dumneavoastră.

Recunoașterea acestui lucru din timp poate reduce orice posibilă dezamăgire din partea dumneavoastră.

Știam că anumiți prieteni mai vechi nu excelau la capitolul sprijin emoțional. Inițial am fost dezamăgită și trădată de acest lucru, dar soțul meu m-a ajutat să găsesc anumite activități pentru aceștia, precum organizarea meselor, informarea despre tratamentul meu sau scoaterea câinelui meu la plimbare. Aceste activități le-au permis să îmi arate că țin la mine în alte moduri.

Așa că nu renunțați dacă cineva nu este făcut să acorde sprijin emoțional. Este posibil ca acest prieten să nu constituie ajutorul dumneavoastră emoțional, dar pe el vă puteți baza pentru alte nevoi precum îngrijirea copilului, drumuri sau transport la tratament.

Nu fiți ezitanți

Odată ce v-ați dat seama care sunt persoanele din sistemul dumneavoastră de sprijin, fiți sinceri. Amintiți-vă că boala de care suferiți nu vă reprezintă.

Nu încercați să minimizați ceea ce vi se întâmplă sau ceea ce aveți nevoie. Prietenii și familia vor fi conștienți de nevoile dumneavoastră și de gravitatea situației în măsura în care le povestiți.

O prietenă de la muncă se lupta și ea cu o afecțiune psihică. La ea am apelat. Am mers la ea în birou, am închis ușa și i-am spus că sunt dărâmată și că am nevoie să plâng. Aveam nevoie să aud că totul va fi bine și că voi trece peste asta. Ea a fost sprijinul meu în această perioadă dificilă.

Ajutați-i pentru ca ei să vă poată ajuta

Simptomele și gravitatea experienței poate fi greu de înțeles, în special dacă prietenii și familia nu au suferit de depresie sau nu au avut pe cineva care suferă de depresie. Este posibil ca aceștia să nu înțeleagă cum să vă fie aproape.

Povestindu-le despre experiența dumneavoastră personală, oferindu-le materiale și alte resurse medicale despre afecțiunea de care suferiți îi ajută și îi învață să-și formeze abilități de sprijin.

Eu și soțul meu știam că ni se vor pune multe întrebări despre tratament și despre noutăți. Am compus cu atenție un mesaj către prieteni și familie despre starea prin care treceam și despre cum mă puteau ajuta. Am spus în mod explicit ce nu aveam nevoie. De exemplu, nu-mi plăcea să vorbesc la telefon dar îmi plăceau mesajele și scrisorile. Explicând dorințele celor dragi, aceștia au putut să mă sprijine exact cum aveam nevoie.

Oferiți-le sprijin

Gândiți-vă ce aveți nevoie la un anumit moment, apoi cereți ajutor în acea privință.

Poate aveți nevoie de cineva care să vă asculte sau pe umărul căruia să plângeți. Poate aveți nevoie de ceva care să vă distragă atenția sau poate vreți doar ca oamenii din cercul de sprijin să fie atenți și amabili.

Amintiți-vă că deschiderea dumneavoastră către ei depinde doar de dumneavoastră așa că faceți acest lucru în maniera în care doriți, și dezvăluiți doar ce doriți.

Nu ezitați să le oferiți o șansă să fie lângă dumneavoastră, căci vă puteți lărgi cercul de sprijin într-un mod extraordinar în această perioadă dificilă."


Dacă doriți informații suplimentare despre gestionarea afecțiunii dumneavoastră, vă recomandăm să vă adresați unui profesionist din domeniul sănătății.

NPS-RO-00300

Acest articol este:

Distribuie această pagină:


Te-ar putea interesa și...

Cancerul de prostată mi-a schimbat viața în bine

Todd Seals
Alfă mai multe

Oboseala și tratamentele împotriva cancerului

Todd Seals
Alfă mai multe

De ce și cum să rămâneți activi atunci când suferiți sau ați suferit de cancer

Alice-May Purkiss
Alfă mai multe