1. Grijă pentru viață
  2. Toate povestile
  3. Cum să participi la o cursă de alergare atunci când ai astm bronșic

Cum să participi la o cursă de alergare atunci când ai astm bronșic

Getty Images / lovro77

O idee falsă, deseori întâlnită, este aceea că persoanele care suferă de astm nu pot fi active. Beki Cadd ne prezintă 5 sfaturi esențiale pentru a participa la o cursă de alergare atunci când ai astm.

Faptul că ai astm nu trebuie să te împiedice să mai fii activ sau chiar să concurezi la cel mai înalt nivel. Știai că 25% dintre membrii lotului olimpic de atletism al Marii Britanii din 2012 au fost diagnosticați cu astm? Sau că deținătoarea recordului Mondial la maraton, Paula Radcliffe, trăiește cu această boală din adolescență?

De îndată ce este controlat, astmul devine o afecțiune ușor de gestionat, iar alergatul poate să fie fără îndoială o activitate plăcută.

Deși nu voi ajunge niciodată la nivelul unui participant la Jocurile Olimpice, îmi place să simt efervescența unei curse și am câteva sugestii pentru alte persoane care suferă de astm și poate își doresc propria medalie.

Cinci sfaturi esențiale pentru a participa la o cursă de alergare atunci când ai astm

1. Ia întotdeauna inhalatorul la tine 

Dacă printre cei care asistă la evenimentul la care participi se numără prieteni sau membri ai familiei, poți să îi rogi să aibă grijă de inhalator în cazul în care nu ai buzunare sau o borsetă de alergare (mai ales dacă în timpul cursei te vei întâlni cu ei de mai multe ori). Totuși, dacă este posibil, recomandarea mea este să ai întotdeauna inhalatorul la tine, pentru a-l putea folosi dacă ai nevoie de el urgent.

2. Îmbracă-te adecvat

Întrucât vremea în Marea Britanie este destul de imprevizibilă, uneori este dificil să știi cu ce ar trebui să te îmbraci atunci când participi la o cursă. Sugestia mea este să porți mai multe straturi de haine de alergat. Este posibil ca dimineața devreme să fie puțin răcoare, deci un strat suplimentar călduros evită problemele respiratorii provocate de frig. Pe măsură ce te încălzești, poți să renunți la o parte din straturile de haine.

3. Gestionează-ți așteptările

Poate fi o adevărată provocare să alergi atunci când ai astm, deci trebuie să fii mândru că faci lucrul ăsta! Dacă simți că ai o zi mai proastă, fii indulgent cu tine. Acceptă faptul că nu îți vei depăși recordul personal și concentrează-te să termini cursa (în condiții de siguranță).

 Dacă simt că trebuie să îmi trag răsuflarea, merg atunci când ajung pe o porțiune deluroasă a traseului și alerg pe celelalte porțiuni. Însă dacă în ziua respectivă simptomele astmului sunt chiar severe, cel mai bine este să nu te forțezi deloc să alergi. Nu trebuie niciodată să termini o cursă dacă prețul pe care îl vei plăti este propria sănătate.

4. Concentrează-te pe aspectele pozitive

În cazul în care cursa nu decurge așa cum ai vrea sau dacă îți este greu să alergi, încearcă să te concentrezi asupra aspectelor pozitive ale reușitei tale. Mie îmi place să admir împrejurimile frumoase, mă bucur de sentimentul libertății atunci când cobor dealurile, zâmbesc la spectatori și îi îmbrățișez pe cei dragi de fiecare dată când trec pe lângă ei. După cursă, nu uita să te feliciți că ai terminat sau că ai parcurs o anumită distanță sau chiar și pentru faptul că ai coborât din pat pentru a participa la competiție în condițiile în care multe alte persoane nu ar fi făcut asta!

5. Fii atent la recuperare

Dacă astmul nu este sub control, este posibil ca după cursă să ai nevoie de ajutor medical. Totuși, dacă după ce termin o cursă, mai am uneori respirație șuierătoare, aceasta dispare de cele mai multe ori după ce fac un duș călduț și beau o ceașcă de ceai. După ce vei trece linia de sosire, ai grijă să respiri adânc și lent și să-ți reduci ritmul cardiac. Încearcă să adaugi straturi suplimentare de haine pentru ca, pe măsură ce corpul se răcește, să menții senzația de căldură în zona toracică și a plămânilor.


Dacă doriți informații suplimentare despre gestionarea afecțiunii dumneavoastră, vă recomandăm să vă adresați unui profesionist din domeniul sănătății.

NPS-RO-00066

Acest articol este:

Distribuie această pagină:


Te-ar putea interesa și...

Astmul și distanțarea socială - cum să-ți menții sănătatea mentală - TOP 20 sfaturi

Cróna Tansey
Alfă mai multe

9 moduri în care te poți pregăti pentru iarnă atunci când ai astm

Cróna Tansey
Alfă mai multe

Astmul și munca fizică

Jamie Saunders
Alfă mai multe