Pericolul medicamentelor contrafăcute - TBC și malarie

Faceți cunoștință cu Apărătorul

Faceți cunoștință cu Kris Van Deuren. Ca membru al echipei globale Teva de Securitate , Kris are rolul de a îndruma activitățile globale menite să protejeze pacienții împotriva medicamentelor contrafăcute potențial toxice. El colaborează cu agențiile internaționale pentru a identifica și a reduce operațiunile cu medicamente contrafăcute, în valoare de miliarde de dolari.

Se estimează că 1 din 10 produse medicale care circulă în țările cu venituri mici și mijlocii este fie sub standard, fie contrafăcut. 01 Fac parte dintr-o echipă globală care încearcă să protejeze oamenii de aceste medicamente contrafăcute, protejând în același timp marca și produsele noastre, în întregul lanț de aprovizionare. Acest lucru implică toate eforturile de a investiga incidentele penale, de logistică și de sustenabilitate.

Este greu de estimat cu adevărat impactul pe care îl pot avea medicamentele false sau contrafăcute. De exemplu, se estimează că 700.000 de persoane își pierd viața,  anual, din cauza medicamentelor contrafăcute pentru tuberculoză și malarie. 02 Este o statistică șocantă, dar arată că medicamentele contrafăcute nu rămân fără victime. Persoanele cu boli cum ar fi malaria depind de medicamentele care le salvează viața – dacă nu primesc tratamentul adecvat sau utilizează un medicament sub standard, cu un ingredient greșit sau o doză greșită, acesta le poate fi fatal.

An estimated 1-in-10 medical products in low income countries is either substandard or fake

Grupurile de crimă organizată, care produc și vând medicamentele contrafăcute vor viza adesea țări mai sărace sau operațiuni de ajutorare în caz de calamitate. Acestea știu că persoanele din țările lovite de cutremure sau alte calamități sunt disperate și că rezervele de medicamente sunt reduse. Însă medicamentele pe care le furnizează sunt adesea realizate în laboratoare ilegale. Acestea pot fi contaminate, ar putea să nu conțină niciun ingredient activ sau chiar să conțină o substanță dăunătoare. În felul acesta pot chiar agrava situația.

Am sponsorizat trei copii din Etiopia în ultimii 10 ani. M-am implicat într-un proiect de caritate pentru a construi o școală în Etiopia, care era aproape de un mic spital, fără alimentare cu energie electrică sau apă curentă. Am fost șocat că femeile nășteau acolo fără apă curată. Organizațiile de crimă organizată care comercializează medicamente contrafăcute au adesea în vizor spitalele precum acesta, care nu au nici măcar medicamente și materiale de bază. Este foarte important pentru mine ca munca mea să ajute la combaterea exploatării celor mai săraci și mai vulnerabili oameni de pe planetă.

Meet the DefenderMunca mea s-a schimbat mult. Când am început, majoritatea activității mele se concentra asupra problemelor din anumite țări. Acum, îmi petrec majoritatea timpului cu activitatea online transfrontalieră. Se estimează că 97% dintre farmaciile online sunt neautorizate și din ce în ce mai multe site-uri web apar în mod constant. 03 A devenit o sarcină mult mai complexă și investigăm din ce în ce mai mult tranzacțiile online și incidentele multinaționale cu riscuri crescute atât pentru pacienți, cât și pentru compania noastră.

Majoritatea pacienților nu știu că site-ul web farmaceutic pe care îl utilizează este fals. Aceste site-uri web pot fi atât de sofisticate, încât uneori este greu să fie deconspirate chiar și de către specialiști IT. Pe de altă parte, unii pacienți știu că atunci când cumpără ceva foarte ieftin online nu poate fi decât ceva suspect, astfel încât ne întreabă dacă produsul este sigur. Dar sunt adesea reticenți să dezvăluie site-urile web de unde au cumpărat medicamente, deoarece ar putea fi o achiziție ilegală în țara lor. 

Am văzut magazine unde, practic, toate medicamentele vândute erau contrafăcute. Am fost într-o deplasare pe teren într-o țară și am văzut două standuri de dimesiuni reduse, pline cu medicamente contrafăcute. Cele pe care le-am văzut în acea zi nu prezentau un risc grav asupra sănătății, deoarece nu vindeau medicamente de care depinde viața, ci doar medicamente pentru secreții nazale, care au același ingredient activ ca produsul legitim sau niciun ingredient activ. Cu toate acestea, medicamentele contrafăcute pot prezenta riscuri grave pentru sănătate și pot contribui la creșterea rezistenței bolilor la medicamente.

An estimated 1-in-10 medical products in low income countries is either substandard or fake

Europol a lansat la începutul acestui an Operațiunea Viribus, cea mai mare acțiune de combatere a medicamentelor contrafăcute. A fost un efort imens, care a implicat 33 de țări, sute de arestări și închiderea a nouă laboratoare ilegale. Acțiunea a desființat 17 grupuri organizate și a colectat 3,8 milioane de substanțe dopante ilicite și medicamente contrafăcute. Am făcut schimb de informații cu mai multe forțe de poliție prin intermediul Institutului de Securitate Farmaceutică (PSI) și al Agenției Mondiale Anti-Doping. 

Uneori este bine să te deconectezi atunci când ai o activitate solicitantă. Acesta este unul dintre motivele pentru care fac scufundări. Te deconectează complet de la viața normală și îți dezvăluie o frumusețe incredibilă.

Serializarea medicamentelor reprezintă o abordare importantă pentru combaterea operațiunilor de contrafacere. Uniunea Europeană a introdus noua legislație 05 care prevede identificatori unici pentru medicamente. Multe alte țări și regiuni își actualizează legislația în acest domeniu. Depunem eforturi mari și avem o echipă de specialiști care ne ajută să verificăm produsele și lanțurile de aprovizionare legitime. Nu există nicio îndoială că medicamentele contrafăcute pot fi greu de identificat, deoarece produsul și ambalajul pot fi, practic, identice cu produsul legitim, dar acum este mai dificil ca aceste grupări de crimă organizată să rămână neidentificate.


Aflați mai multe

  • Faceți cunoștință cu mai mulți experți ca Ed Kinkler. Rolul lui Ed este de a se asigura că medicamentele Teva ajung în siguranță și sunt protejate pentru a nu intra pe mâna infractorilor.

Note și referințe

  1. Back to contents.
  2. Back to contents.
  3. Back to contents.
  4. Back to contents.
  5. Back to contents.

Distribuie: