„Există întotdeauna un motiv pentru care oamenii fac ceva nesigur.”

Faceți cunoștință cu Supraveghetorul

Jack de Graaf conduce departamentul Teva pentru Mediu, Sănătate și Siguranță (EHS) din Europa. Datoria lui este să se asigure că numeroasele fabrici, centre de cercetare-dezvoltare și birouri europene își desfășoară activitatea în siguranță.  Înainte de Ziua mondială pentru siguranță și sănătate la locul de muncă a Organizației Internaționale a Muncii (OIM), Jack vorbește despre menținerea siguranței a 14.000 de angajați, potențialul de catastrofă dacă lucrurile scapă de sub control... și de ce se simte puțin ca o mamă pentru Teva.

Responsabilitatea mea principală este siguranța angajaților. Datoria mea este să mă asigur că managerii generali și echipele de conducere păstrează siguranța în fabricile, birourile și locațiile de cercetare și dezvoltare, astfel încât orice persoană care intră într-una din unitățile noastre dimineața, să plece în siguranță la sfârșitul zilei.

În industria farmaceutică, efectul produs în urma unei catastrofe la locul de muncă este îngrozitor. Dacă producția trebuie oprită și nu putem furniza pacienților noștri medicamente, este un dezastru. Dacă nu furnizezi medicamentele potrivite, oamenii pot muri.

La Teva, în Europa, lucrează 14.000 de persoane. Compania are 19 centre de producție în care lucreză până la 9.000 de persoane și alte 5.000 de persoane care lucrează în birouri și depozite - o mulțime de oameni pentru care trebuie să păstrăm siguranța.

Meet the Gatekeeper

Nu pot să intru niciodată într-o unitate de producție fără să mă uit la sala cazanelor. La locul meu de muncă anterior lucram la un centru de producție când un cazan a explodat, producând daune grave. Din fericire, nu am avut nicio victimă, dar jumătate din orașul unde era situată unitatea a rămas fără alimentare cu apă. Acest incident a produs pagube de milioane de dolari și producția unui medicament esențial pentru viața umană a fost oprită timp de șase săptămâni. Ne-am asigurat că lanțul de aprovizionare este sigur, dar a fost dificil și nu mi-aș dori ca o astfel de situație să apară din nou.

Expunerea potențială la diverse substanțe chimice reprezintă un risc major în industria farmaceutică. Produsele pe care le fabricăm pentru pacienții noștri sunt bune pentru ei, dar pot fi nocive dacă cineva care fabrică medicamentul sau stă într-un mediu în care se desfășoară producția este expus la compuși precum hormonii sau medicamentele citostatice [medicamente care inhibă dezvoltarea celulelor]. Trebuie să facem tot ce putem pentru a preveni acest lucru și de aceea realizăm evaluări de risc pentru a reduce riscurile.

Depunem eforturi pentru a imprima aceeași cultură privind siguranța în toate centrele noastre. S-au făcut numeroase achiziții de companii diferite în cadrul Teva Europa și trebuie să ne armonizăm culturile. Acest lucru este întotdeauna dificil, deoarece atunci când vorbim despre cultură, o facem din perspectiva fiecărei țări și din perspectiva companiei. Puteți simplifica lucrurile atât de mult încât totul se combină într-o singură procedură sau un singur standard. Trebuie luate în considerare practicile locale sau aspectele culturale locale care ar putea funcționa într-o anumită zonă.

Cel mai urât coșmar al meu este că oamenii pur și simplu respectă regulile de sănătate și siguranță fără să gândească. Aceasta este provocarea în ceea ce privește mediul, sănătatea și siguranța (EHS). Trebuie să creați reguli și să stabiliți standarde, dar, dacă oamenii nu mai gândesc, atunci lucrurile încep să nu mai funcționeze. 

Meet the Gatekeeper

Există întotdeauna un motiv pentru care oamenii fac ceva nesigur. Oamenii nu aleg să lucreze în nesiguranță, dar există motive care duc la acest comportament: procedura nu este viabilă, nu au instrumentele potrivite sau echipamentul este proiectat greșit. În multe cazuri, comportamentul este stimulat de conducere. Conducerea are o mare responsabilitate de a se asigura că angajații își pot desfășura activitatea în siguranță.

Eu văd EHS ca mamă în cadrul unei organizații. Atunci când o companie are un mediu și o cultură EHS bune, acest aspect influențează întreaga activitate. În cazul în care activitatea EHS este bine organizată, este posibil ca și activitatea dvs. să fie bine organizată. Cred că există o relație între cele două aspecte. În cazul în care EHS are performanțe slabe, performanța dvs. operațională este cel mai probabil slabă și ea.

Rolul meu implică multă instruire. Aproximativ 30-50 % din activitatea mea săptămânală reprezintă instruirea managerilor EHS locali cu privire la crearea unui loc de muncă sigur. Restul se bazează în principal pe liniile directoare și modelele de strategie pentru viitor care să ne ajute la încorporarea diferitelor culturi la locul de muncă într-una singură.

În cadrul EHS, există multe elemente de care ținem cont. Nu este vorba doar despre siguranță, ci și despre oameni și mediul înconjurător. Există și un element social. Puteți simți că aveți un aport la ceva mai important decât o companie, faceți un lucru bun pentru umanitate. Sună destul de pompos, dar uneori acesta este sentimentul.

Primesc mulțumiri din partea directorilor generali de 2-3 ori pe săptămână. Banii pot compensa multe lucruri, dar este și mai bine să recunoaștem și să recompensăm contribuția pe care o aveți în cadrul unei companii.  Acesta este un aspect care motivează.

Distribuie: