Susținerea pacientului merge dincolo de simptomele fizice

Dincolo de medicament: Pacienții cu scleroză multiplă (SM) au nevoie de sprijin emoțional și psihologic în viața de zi cu zi

Efectele SM sunt mult mai complexe decât simptomele fizice

„Îmi place acest departament. Avem un impact pozitiv în viețile a mii de oameni.” Amanda Fernandes este responsabilă pentru programul de suport pentru pacienți (PSP) TevaCuidar în Brazilia și Argentina și dorește ca toată lumea să știe despre aceasta.

TevaCuidar este noua denumire pentru PACO, un PSP brazilian care a fost înființat în 2003 și care, inițial, a fost conceput pentru a oferi ajutor și sprijin pacienților care iau medicamente pentru tratarea sclerozei multiple (SM). Amanda s-a alăturat programului atunci când Teva a ajuns în Brazilia și a devenit din ce în ce mai implicată în dezvoltarea programului începând din 2006. „Programul a început”, explică Amanda, „deoarece am identificat nevoia persoanelor care suferă de SM de materiale de informare, dar și de informații despre boală și susținere în viața lor de zi cu zi.”

amanda-fernandes

Un diagnostic de SM este o experiență care schimbă viața, iar efectele acestuia merg mult mai profund decât simptomele fizice, afirmă Amanda. „Acești pacienți sunt persoane care au nevoie cu adevărat de atenție pentru diverse probleme, inclusiv sprijin emoțional și psihologic. Explicarea modului în care pot avea grijă de ei înșiși prin administrarea medicamentelor a fost doar primul pas.”

teva-cuidar-logo

Când Teva a ajuns în Brazilia, în 2006, a format o echipă dedicată de profesioniști din domeniul sănătății care lucrează în PSP pentru a satisface nevoile pacienților. „Programul a devenit mai profesionist”, își aduce aminte Amanda. „Am schimbat modul în care contactam pacienții și materialele educaționale au fost îmbunătățite. După ce am intrat sub umbrela Teva, modul în care am tratat pacienții făcea parte dintr-un program global de informare.”

Teva a realizat rapid că pacienții au beneficiat cel mai mult atunci când PSP a beneficiat de încrederea acordată de către profesioniștii din domeniul sănătății. „Atunci când pacienții au o relație strânsă cu specialiștii – asistentele medicale, farmaciștii - care le oferă asistență”, spune Amanda, „devin mai încrezători. Profesioniștii PSP au observat atitudinea pozitivă a pacienților în direcția gestionării SM în viața lor.

„Am avut un call center ca parte a programului, dar am dorit să îl extind mai mult”, spune Amanda. „În cadrul Teva am discutat despre importanța de a oferi pacienților cele mai bune servicii , așa că am decis să angajăm persoane pe care ne puteam baza să realizeze vizitele la domiciliu, în locul asistentelor agenției. Implicarea asistentelor medicale din surse externe a pus probleme din cauza fluctuației ridicate și a lipsei de conexiune cu pacienții. Teva a angajat în 2015 un grup de profesioniști specializați, lărgind echipa de la 3 la 13 specialiști în domeniul sănătății.

„De asemenea, am decis să instruim foarte bine echipa, nu doar în componentele științifice și tehnice ale posturilor lor, ci și privind intervențiile motivaționale și modul de abordare a subiectelor de interes pentru pacienți. Sunt foarte mândră de această echipă. Pasiunea și angajamentul echipei PSP s-a reflectat în rolul și interacțiunile sale în modul în care își desfășoară activitățile. Știți când oamenilor le place foarte mult ceea ce fac? Asistentele sunt astfel de persoane.”

Schimbarea pacienților a fost remarcabilă, declară Amanda. „Cel mai important lucru este că au devenit mai încrezători și, ca urmare, este mai probabil să își respecte regimul de tratament. Cu cât înțeleg mai multe lucruri despre boala lor și despre modul în care îi afectează, cu atât mai mult înțeleg beneficiile medicației regulate.

„Pacienții apreciază nu numai tratamentul, ci și motivul pentru care este important. În cele din urmă, învață să își asume responsabilitatea pentru propria bunăstare. Este nemaipomenit să vedem cum vizitele la domiciliu le-au îmbunătățit viața, un lucru pe care îl auzim în permanență în PSP; este atât de emoționant și satisfăcător pentru noi.”

Succesul programului din Brazilia a fost sprijinit de echipa de vânzări și marketing, din cadrul Teva. „Ei înțeleg importanța programului TevaCuidar ca parte a unei abordări holistice de a ajuta pacienții cu SM”, spune Amanda, „și, ca echipă multidisciplinară, am muncit din greu pentru a ne asigura că profesioniștii din domeniul sănătății sunt și ei la curent cu transformarea și beneficiile TevaCuidar.”

Atât de impresionant a fost succesul programului de suport pentru pacienți, încât Teva intenționează să-l extindă pentru a acoperi și alte boli pe lângă SM. „Am schimbat numele de la PACO pentru a reflecta noua abordare, dar și pentru că am dorit ca pacienții din Brazilia să afle despre Teva și ceea ce facem noi cu adevărat - și anume că ne concentrăm eforturile asupra oamenilor”, spune Amanda.

Noul nume și noua abordare vor fi însoțite, de asemenea, de cele mai bune tehnologii, pe lângă call center-ul înființat. „Am lansat o nouă pagină web (tevacuidar.com) și vom lansa în scurt timp o nouă aplicație cu același nume, ceea ce ne va permite să aducem și mai multă tehnologie în viața pacienților noștri, astfel încât aceștia să aibă noi modalități de a ne contacta și de a ne ține la curent cu privire la starea lor de sănătate.”

Cu siguranță, noua abordare a atras generațiile conectate din prezent, însă scopul utilizării soluțiilor tehnice este simplificarea procesului de a menține contactul cu pacienții, afirmă Amanda. „Este vorba, exclusiv, despre îmbunătățirea serviciilor pe care le oferim și folosirea optimă a tehnologiei extraordinare care ne stă în prezent la dispoziție.”

Distribuie: