Lucrăm în echipă pentru a economisi apă

Getty Images/R_Tee

Apa este elixirul vieții: Cum să economisim 50 de milioane de galoane de apă pe an

Apa este o resursă prețioasă în întreaga lume, India fiind una dintre regiunile cele mai greu afectate. Un studiu realizat de Ministerului Resurselor de Apă din India arată că țara se confruntă cu cea mai gravă criză a apei din istoria sa, în care aproximativ 200.000 de persoane mor anual din cauza faptului ca nu au acces la apă curată 01.

Asif Khan și-a asumat misiunea personală de a economisi cât mai multă apă. „Ar trebui să nu uităm că apa este elixirul vieții, însă nivelul de apă subterană din întreaga lume scade rapid din cauza exploatării excesive, prin urmare, conservarea apei devine responsabilitatea tuturor”.

În rolul său de Manager executiv al EHS (mediu, sănătate și siguranță) la fabrica Teva din Gajraula, Khan este eminența din spatele mai multor inițiative de economisire a apei. „Am diminuat pierderile de apă și încurajăm oamenii să o economisească oriunde se poate, dar am și cercetat ce altceva am putea face”.

„În cadrul fabricii Teva de ingrediente active farmaceutice, din Gajraula Uttar Pradesh, tratăm apa reziduală - apa rămasă din procesele de producție - și o folosim în scopuri de grădinărit, pentru florile și gazonul nostru. Avem turnuri de răcire, care au nevoie de multă apă brută (netratată pentru a elimina bacteriile și alți agenți contaminanți), și ne-am gândit că folosind astfel apa, ar fi o mare economie.”

Planul a fost să trimitem apa reziduală tratată la uzina de șlefuire din unitate, unde apa să fie rafinată pentru a fi utilizată în turnurile de răcire ale unității – utilizate pentru a menține utilajele la temperatura corectă în timpul producției. „Propunerea s-a adresat conducerii centrului și apoi a fost sugerată conducerii globale. Trebuia să dovedim că ar economisi apă și am reușit să îi convingem că așa ar fi”.

De la începutul anului 2016, când apa reciclată a fost utilizată în turnurile de răcire, mai degrabă decât apa netratată, până în luna iunie 2018, o cifră impresionantă de 185.717 metri cubi (peste 49 de milioane galoane americane) de apă a fost economisită la fabrica Gajraula.

Reducerea l-a încântat pe Asif, iar el și-a propus obiectivul de a planifica reduceri suplimentare, în special performanța personală de a reduce cu 10% consumul de apă la centrul API Teva Gajraula în fiecare an.

Aceste eforturi includ ședințele de instruire pentru angajați și familiile acestora privind modurile în care pot economisi apă atât la locul de muncă, cât și la domiciliu. De asemenea, Asif și echipa sa vor efectua o monitorizare permanentă a fabricii, astfel încât chiar și cele mai mici pierderi să fie remediate imediat.

Alte inițiative de economisire a apei includ instalarea pe acoperiș a unui sistem de butoaie pentru captarea apei de ploaie și adoptarea lacurilor de apă dulce din satele învecinate, care vor fi întreținute de Teva Gajraula și vor permite întoarcerea apei în pământ.

Însă una dintre cele mai mari economii de apă va proveni de la înlocuirea apei netratate cu apă reciclată pentru curățarea la fața locului (Clean-in-place, CIP) a echipamentului. „Am încetat să mai folosesc apă brută și le-am solicitat persoanelor responsabile pentru lucrările de curățare să folosească apa reciclată. A fost o schimbare simplă și ne va ajuta să economisim mai multă apă în viitor.”

El este recunoscător conducerii fabricii Teva, care i-a susținut eforturile pentru sustenabilitate. „Ne încurajează întotdeauna să facem lucruri noi care protejează natura.”


Note și referințe

  1. Back to contents.

    Ministerul Resurselor de Apă din India, Gestionarea resurselor de apă compozite, http://mowr.gov.in

Distribuie: