1. Grijă pentru viață
  2. Toate povestile
  3. Trei obiceiuri importante ca să ai grijă de tine atunci când ai pe cineva în îngrijire

Trei obiceiuri importante ca să ai grijă de tine atunci când ai pe cineva în îngrijire

Când ai pe cineva în îngrijire, să ai grijă și de tine nu e o slăbiciune, ci un semn de forță. Susanne White ne împărtășește trei ponturi esențiale.

Când discut cu alți oameni care au bolnavi în grijă despre ce înseamnă să te ocupi de tine, răspunsurile pot fi îngrijorătoare.

Deși discuția nu merge întotdeauna în direcția asta, se întâmplă suficient de des ca să devină foarte clar ceva:

Mulți dintre cei care-i îngrijesc pe alții au probleme să se ocupe și de ei înșiși.

Prea mulți aparținători se neglijează pe ei înșiși

Când sugerez că grija pentru ei trebuie să fie o prioritate, mulți dintre cei care au în grijă bolnavi se încăpățânează, fug sau lasă capul în jos și recunosc că nu se ocupă și de ei.

Uneori, poate chiar să devină un subiect-tabu, întâmpinat cu iritare sau nerăbdare:

"N-am timp să mă ocup de mine! Sunt prea ocupat să am grijă de altcineva! Mai ales acum, în plină pandemie!"

Credeți-mă, înțeleg prea bine această mentalitate. Și eu m-am făcut vinovată și mi-am neglijat propriile nevoi. Și totuși, mi-am învățat lecția pe pielea mea. Punând în planul al doilea nevoile mele, m-am expus unor amenințări serioase la adresa sănătății și binelui meu.

Ca oameni care aveți în grijă bolnavi, vreau să vă gândiți la aceste obiceiuri simple înainte să excludeți ideea. Credeți-mă, dacă urmați aceste trei "reguli de aur", o să vedeți o diferență enormă în viața voastră și a celor de care aveți grijă.

Stabiliți-vă clar prioritățile

Avem voie să ne concentrăm asupra propriilor nevoi. Nu ajută nimănui dacă suntem distruși emoțional, fizic și spiritual.

Cum se poate face? Când ai grijă de cineva, nu faci un sprint. Este maratonul vieții tale. Dacă alergăm cu ultimul combustibil, ne prăbușim și ardem. Trebuie să ne asigurăm timpul necesar ca să ne realimentăm și să ne hrănim trupurile și mințile.

Ca oameni care avem în grijă bolnavi, avem și noi dreptul să fim întregi și sănătoși.

Singura cale s-o facem este să luăm decizii practice și să considerăm bunăstarea noastră o prioritate. Să te uiți în oglindă și să te întrebi de ce ai nevoie ca să fii mai sănătos și mai fericit este un act de supraviețuire și bunăvoință. Ne dă puterea să fim pregătiți pentru orice.

Renunțați la scuzele pe care le aveți ca să nu vă ocupați de voi

Nu vreau să jignesc și vă cer scuze pentru nuanța de "dragoste dură", dar… asta e: Ca oameni care avem grijă de alții, trebuie să încetăm să ne mai găsim scuze că nu avem timp să ne ocupăm de noi.

Scuza pe care o aud cel mai des e că "nu avem timp pentru noi" deoarece oamenii pe care-i iubim au nevoie și merită toată atenția noastră.

E adevărat, întotdeauna există un număr copleșitor de lucruri de făcut. Și totuși, gândiți-vă puțin — dacă cel de care aveți grijă suferă un accident și trebuie dus la urgențe, o să fiți în stare să vă găsiți timp în programul deja imposibil de aglomerat?

Sigur că da! Deci dacă pentru ei puteți găsi din senin timp și energie, puteți găsi acest timp și pentru voi.

Să spunem că nu ne găsim timp pentru noi e o scuză — mai ales când putem găsi timp pentru altcineva.

Gândiți-vă așa: dacă nu găsim timp pentru noi și ajungem să ne îmbolnăvim și să ne epuizăm, cine va avea grijă de cei dragi nouă?

Trucul magic al celor care au grijă de alții este să găsească timp și energie pentru altcineva. Dacă o putem face pentru cei dragi, o putem face și pentru noi.

Prețuiește-te în loc să te critici

Să ai grijă de cineva nu este o chestiune de succes sau eșec.

Și totuși, considerăm "slăbiciuni" faptul că ne bazăm pe alții, limitele fizice și căderile emoționale absolut de înțeles.

Cine a făcut regulile astea? Când a devenit îngrijirea altora o competiție sau un scop în sine?

Critica de sine e un inamic. Este distructiv și nici nu este adevărat când ne spunem că vulnerabilitatea sau faptul că uneori cerem ajutor ne fac îngrijitori slabi.

Nu există reguli, nu există un mod "perfect" să ai grijă de altcineva.

Doar pentru că ne prezentăm merităm un tur de onoare! Așa că în loc să fim duri cu noi înșine, ar trebui să sărbătorim.

Numai fiind conștientă de sine și cu mult exercițiu am reușit să mă tratez cu respectul pe care-l meritam și să am grijă de mine așa cum se cuvine. Când am început să fiu la fel de blândă cu mine cum sunt cu cei dragi, am putut să mă ocup mai bine de cei pe care-i am în grijă. Nu m-am mai extenuat așa de repede, am devenit mai calmă și nu m-am mai îndoit așa de mult de mine.

Ideea de bază

Faptul că am început să am grijă de mine cu prioritate nu mi-a schimbat angajamentul față de cei dragi.

De fapt, ocupându-mă de binele meu, sunt în formă mai bună și pot să îmbogățesc viața celor de care am grijă.

Hai să nu mai lăsăm capul în jos rușinați când ne întreabă cineva despre cum avem grijă de noi. Hai mai bine să fim mândri că investim timp și energie ca să fim mai sănătoși și mai fericiți.

În definitiv, când ne prețuim pe noi, îi prețuim și pe cei care depind de noi.

NPS-RO-00288

Acest articol este:

Distribuie această pagină:


Te-ar putea interesa și...

Young caregiver struggling with his emotions as responsibilities pile up

Confruntarea cu furia și incertitudinea ca tânăr aparținător

Dan Harding
Alfă mai multe

TOP 7 sfaturi de călătorie atunci cand ai în grijă un pacient

Alfă mai multe