1. Grijă pentru viață
  2. Toate povestile
  3. TOP 7 Costuri ascunse ale îngrijirii unei persoane cu nevoi speciale

7 Costuri ascunse ale îngrijirii unei persoane cu nevoi speciale

Marc Lawrence explorează implicațiile financiare ale îngrijirii unei persoane dragi

Oriunde în lume, îngrijirea unei persoane apropiate poate fi extrem de scumpă. Costurile depind foarte mult de locul unde trăiți, de sistemul de sănătate și de posibilitățile financiare personale.

Cele mai evidente sunt costurile mari, cum ar fi cele cu asistența medicală sau medicamentele, dar de-a lungul timpului m-am confruntat cu altele, mai puțin evidente, dar la fel de serioase - micile cheltuieli acumulate.
Tocmai de aceea, aș vrea să evidențiez în continuare acele costuri noi sau crescute care apar din zone neluate în calcul.

Cheltuielile

Știm cu toții că "Timpul înseamnă bani". Aș adăuga că dacă vrei să câștigi timp, vei cheltui bani. Să fii aparținător înseamnă mult mai mult decât clasicele opt ore de muncă, așa că orice posibilitate de a câștiga timp este binevenită, însă costă.

Partea bună este că Internetul ne oferă, azi, o serie întreagă de posibilități de a scuti efort și timp prin comenzile online: cumpărături de orice fel, mâncare gătită, livrare rapidă etc.

Partea proastă e că toate aceste opțiuni vin cu costuri suplimentare. Pe lângă Internet, pentru a câștiga timp, putem utiliza magazine sau spălătorii din imediata vecinătate a locuinței, dar care uneori pot fi mai scumpe.

Înțelegerea și gestionarea costurilor este fundamentală, pentru că micile sume de bani în plus cheltuite zilnic, ici-colo, se pot aduna într-o mare cheltuială lunară.

Utilitățile

Înainte de accidentul vascular al soției mele, lucram amândoi. În mod neobișnuit pentru perioada aceea, am avut posibilitatea să lucrăm de acasă. Imediat, am constatat o creștere a costului utilităților: electricitate, încălzire, apă caldă etc.

După atacul cerebral al soției, costurile utilităților au crescut brusc cu circa 20%, în principal din cauza folosirii intensive a mașinii de spălat și a televizorului (indispensabil pentru confortul și buna-dispoziție a soției mele).

Un alt exemplu de cheltuială colaterală care a devenit obligatorie după AVC este curățarea zăpezii din curte după fiecare ninsoare. Înainte, mă ocupam eu de problemă. Acum nu mai am timp sau sunt prea obosit. Suntem obligați să plătim pe cineva să facă asta. În plus, vreau să evit o accidentare.

Consumabile și articole de unică folosință

În funcție de condiția medicală cu care vă confruntați, veți avea nevoie de diverse articole pentru îngrijirea zilnică. Cercetând pe Internet puteți afla informații utile despre prețuri, calitate, opțiuni și costuri de livrare, dar uneori poate dura prea mult până la găsirea produsului potrivit.

Personal, mă concentrez asupra articolelor pe care le cunosc deja și despre care știu că provin de la furnizori de încredere. E frustrant să te bazezi pe un produs care după câteva luni nu mai este disponibil. În cazul nostru, articolele de unică folosință sunt scutecele pentru incontinență, mănușile chirurgicale, cearceafurile absorbante, șervețelele, paiele flexibile și pungile de gunoi.

Lista de consumabile este și ea lungă și costisitoare: suc de mere (pentru medicamentele care se zdrobesc), dezinfectant de mâini, creme de mâini și de protecție, laxative etc.

Alimentația și suplimentele

Ținând cont de natura leziunii cerebrale a soției mele, caut să o hrănesc cât mai bine cu alimente sănătoase. Din când în când, la recomandarea medicului, îi administrez suplimente alimentare. Din fericire, avem acces la produse proaspete, minim procesate și la restaurante care gătesc cu ingrediente provenite direct de la fermieri.

Mâncarea sănătoasă este și ea scumpă. După AVC, cheltuielile noastre cu alimentația au crescut cu 25%. Avem și o fată de 12 ani. Nu ne permitem ca tot ceea ce cumpărăm să fie natural și organic. Încercăm, însă, să mâncăm cât mai sănătos cu putință.

Suplimentele alimentare merită un articol separat. În funcție de persoanele pe care le întrebi, primești răspunsuri diferite despre eficacitatea și importanța lor. Eu, personal, sunt sceptic în privința suplimentelor dacă nu sunt validate medical, dar mulți sunt încântați de efectele lor.

Am utilizat ca supliment ierburi chinezești atunci când soția mea făcea acupunctură. Deși ea avea impresia că o ajută, n-am sesizat niciun efect și am hotărât să renunțăm la ele după câteva luni.

De curând, pe baza unor analize medicale, îi administrez suplimente cu magneziu și ulei de pește. Vom evalua rezultatele după câteva luni si vom decide dacă vom continua. Suplimentele de calitate sunt scumpe. Folosirea lor trebuie gestionată cu atenție.

Echipamentele medicale

De la caz la caz, numărul de echipamente medicale necesare unei persoane cu nevoi speciale poate fi foarte mare.

Înainte de a cumpăra un produs, mai ales dacă este costisitor, fac o cercetare amplă a ofertelor si caut furnizori de încredere, dar asta nu este întotdeauna suficient pentru a garanta o achiziție reușită. De exemplu, un cărucior cu rotile ușor poate fi mai ieftin, dar riști să fii obligat să cumperi unul in fiecare an pentru că roțile sau frânele se strică des si repararea sau înlocuirea lor este scumpă sau durează prea mult.

Adaptările pentru accesibilitate

Una dintre cele mai mari cheltuieli pe care le-am făcut după ce soția mea s-a îmbolnăvit a fost modificarea locuinței noastre, ridicată în anul 1950, pentru a o face accesibilă. A trebuit să lărgim ușile, să îndepărtăm mocheta, să schimbăm dotările băii, să adăugăm bare de sprijin, și încă mai sunt multe lucruri de făcut.

Am avut în vedere ca modificările să nu transforme casa în așa fel încât, la o eventuală vânzare, refacerea ei să fie complicată și scumpă. Pe de altă parte, îmi doresc ca soția mea să-și recâștige pe cât posibil independența de mișcare, așa încât aceste modificări sunt importante.

Asistența suplimentară

De departe, cea mai împovărătoare cheltuială cu care ne confruntăm este cea cu asistența suplimentară. Vorbesc, în primul rând, despre masajul terapeutic, fizioterapia la domiciliu, psihoterapia, acupunctura și altele. În al doilea rând, sunt costurile pentru asistenții medicali și infirmiere. Mă lupt încă să găsesc o strategie financiară pe care să o putem susține pe termen lung, mai ales pentru că îmbătrânesc și am nevoie de și mai mult ajutor pentru a-mi îngriji soția și eventual chiar pe mine.

Concluzie

Pe scurt, cel mai bun sfat pe care pot să-l ofer este să vă evaluați finanțele și să găsiți tipuri de cheltuieli care permit eventuale economii. Nu ezitați să apelați la ajutorul familiei sau al prietenilor dacă apar costuri care vă depășesc. În general, oamenii sunt dispuși să ajute, fie plătind un articol care vă este necesar, fie oferind bani, direct sau printr-o acțiune de crowdfunding.

NPS-RO-00286

Acest articol este:

Distribuie această pagină:


Te-ar putea interesa și...

Young caregiver struggling with his emotions as responsibilities pile up

Confruntarea cu furia și incertitudinea ca tânăr aparținător

Dan Harding
Alfă mai multe

TOP 7 sfaturi de călătorie atunci cand ai în grijă un pacient

Alfă mai multe