1. Grijă pentru viață
  2. Toate povestile
  3. TOP 7 sfaturi de călătorie atunci cand ai în grijă un pacient – *articol destinat APARȚINĂTORILOR*

TOP 7 sfaturi de călătorie atunci cand ai în grijă un pacient

Gândul că vei pleca într-o călătorie împreună cu o persoană dragă care se confruntă cu o boală cronică poate fi stresant.

Aflați sfaturile lui Marc Lawrence pentru aparținători.

Vreau să vă împărtășesc câteva lecții importante pe care le-am învățat ca aparținător, călătorind împreună cu soția mea. Acum câțiva ani, soția mea a suferit un atac cerebral, de pe urma căruia a rămas cu dificultăți de mișcare și de vorbire, oboseală, și, uneori, incontinență. Experiența noastră este specifică stării ei de sănătate, dar sper că veți putea aplica învățămintele deprinse de noi și situației dumneavoastră particulare.

Am decis să începem cu excursii ușoare și de scurtă durată, urmând ca, treptat, pe parcursul anului, să facem călătorii mai lungi și mai complexe. Aceste excursii scurte au avut rolul de a mă ajuta să înțeleg de ce anume avem nevoie pentru deplasările noastre si, cel mai important, cum o afectează călătoriile, emoțional și fizic, pe soția mea. Rezultatul a fost că a devenit mai rezistentă, iar mie mi-a dat posibilitatea să înțeleg cum să reduc la minim nivelul nostru de stres.

Prima mea călătorie în calitate de aparținător

La aproximativ doi ani după atacul cerebral, am decis să facem primele călătorii. La început, o simplă deplasare de o oră cu mașina o epuiza pentru tot restul zilei. Totuși, după mai multe încercări, a reușit să suporte excursii de peste trei ore, bineînțeles urmând, în acest interval, terapia curentă. Apoi, au urmat călătorii de o noapte și peste weekend, care au necesitat, însă, o planificare mai serioasă pentru a asigura o cazare potrivită nevoilor ei și cele necesare pentru folosirea toaletei și a băii.

Astfel, am început să avem încredere să facem drumuri mult mai lungi. Am zburat cinci ore cu avionul și am stat o săptămână în celălalt capăt al țării, testându-ne cu succes rezistența și inventivitatea. În cele din urmă, am avut curajul să facem un drum de 10 ore cu avionul, plus o escală, până în Hawaii, unde am stat o săptămână la bunica ei, care împlinea 100 de ani.

Lista mea de călătorie

Iată lista cu cele mai importante sfaturi care să vă pregătească pentru o călătorie împreună cu cineva drag care suferă de o boală cronică.

1. Planificarea este esențială.

Experiența noastră de călătorie m-a învățat că planificarea este extrem de importantă. După ce ați stabilit destinația, puneți-vă următoarele întrebări:

- Cât va dura călătoria?

- Cine mai călătorește cu noi?

- De ce anume vom avea nevoie când ajungem la destinație?

- Ce trebuie să luăm cu noi?

Într-una dintre călătorii, urma să mergem în vizită la rude, așa că am comandat articolele de unică folosință de care aveam nevoie în avans și le-am trimis acolo, ca să nu mai fie nevoie să le transportăm cu noi. Daca altcineva vă organizează călătoria, asigurați-vă că a înțeles toate nevoile dumneavoastră privind accesibilitatea, medicația, mobilitatea și asistența medicală.

2. Folosiți telefonul

 În general, planific călătoriile pe cont propriu. Am constatat că cel mai bun mijloc de a afla informații despre facilitățile si serviciile disponibile este telefonul. Când aveți nelămuriri, folosiți-l! O data m-am interesat la aeroport despre condițiile de parcare și am aflat că, dacă am în parbriz mașinii ecusonul pentru persoane cu dizabilități, pot folosi gratuit parcarea de scurtă durată de lângă terminal, urmând ca apoi să plătim doar parcarea de lungă durată.

3. Asigurați-vă că locul de cazare este accesibil

Una dintre provocările călătoriei cu o persoană cu nevoi speciale este rezervarea biletelor de avion. În cazul nostru, trebuie sa fim siguri că soția mea care se deplasează în scaun cu rotile are acces în vehiculul care ne transportă la aeroport, poate ajunge la poarta de îmbarcare, în avion și așa mai departe.

O altă provocare este alegerea unui hotel accesibil și a unei camere de hotel cu facilități pentru persoanele cu dizabilități. Termenii "accesibil" și "facilități" sunt de multe ori neclari. De aceea, nu rezerv cazarea online, ci sun direct la hotel pentru a afla, de exemplu, daca baia camerei dispune într-adevăr de facilitățile menționate online.

Chiar și înălțimea patului poate fi o problemă. Am stat odată într-o cameră de hotel cu toate facilitățile necesare soției mele, însă patul era prea înalt chiar și pentru o persoană fără dizabilități.

Pentru a nu pierde timp și a evita stresul, înainte de orice călătorie trebuie să vă interesați de toate locurile unde doriți să mergeți; restaurante, muzee, atracții etc. Restaurantele nu au întotdeauna acces la toaletă pentru cărucioarele cu rotile, iar uneori spațiul dintre mese este prea mic.

4. Nu uitați documentele

Nu vă bazați pe faptul că mare parte din documentele de care aveți nevoie la drum sunt în format digital. Pentru siguranță, vă sugerez să printați biletele de avion, documentele de îmbarcare, rețetele medicale, rezervările, etc. Verificați că aveți la dumneavoastră pașapoartele, permisul de conducere, ecusonul pentru persoanele cu dizabilități, asigurările de călătorie. De asemenea, interesați-vă ce prevederi de securitate are aeroportul cu privire la transportul medicamentelor și al dispozitivelor medicale.

5. Fiți pregătiți pentru situații de urgență

Este important să întrebați, atât la hotel cât și la aeroport, cum trebuie să procedați, în situația dumneavoastră specială, în caz de urgență. Noi am trecut printr-un asemenea moment. O alarmă de incendiu s-a declanșat în timp ce ne aflam în camera noastră de la etajul patru al hotelului. Prin difuzoare eram îndemnați să evacuăm clădirea folosind scările și nu lifturile, care erau oprite. Nu știam ce să facem, iar la recepție nu răspundea nimeni. Din fericire, a fost o alarmă falsă. Când am întrebat la recepție ce ar fi trebuit să facem, ne-au spus că liftul de serviciu continuă să funcționeze și pe perioada alarmelor și că puteam să îl folosim pentru a părăsi clădirea.

În avion, întrebând însoțitoarele de zbor ce trebuie să facem într-o situație de urgență, am aflat că acestea știu locurile pe care stau călătorii cu dizabilități și sunt instruite cum să le asigure deplasarea către ieșiri. Sfatul meu este să încercați să obțineți locuri cât mai aproape de una dintre ieșiri.

6. Călătoriți împreună cu cineva care să vă ajute

O călătorie poate fi dificilă chiar și în condiții normale. Călătoria împreună cu o persoană care are nevoi speciale complică lucrurile și mai mult. De aceea, nu trebuie să vă fie frică să apelați la un ajutor: o rudă, cineva apropiat, o persoană calificată. În cele două călătorii mai lungi pe care le-am făcut cu soția mea, ne-a însoțit sora mea care s-a ocupat de copiii noștri și m-a înlocuit pe mine când am avut nevoie de pauză.

7. Concluzii

Atunci când mergem într-o vizită, le explic întotdeauna gazdelor ce nevoi are soția mea. Nu e bine să presupui că oamenii știu sau înțeleg singuri situația. De asemenea, nu vă irosiți timpul, dacă nu este necesar. Noi, dacă ne simțim copleșiți de anumite activități, ne întoarcem la hotel.

Încercați să vă simțiți bine! Bucurați-vă de momentele și experiențele pozitive! Lăsați-vă ajutați! Profitați de toate serviciile și reducerile de preț oferite! Rețineți că aveți șansa să vă dovediți că viața merge înainte și că puteți încă să vă creați amintiri frumoase.

 NPS-RO-00287

Acest articol este:

Distribuie această pagină:


Te-ar putea interesa și...

Young caregiver struggling with his emotions as responsibilities pile up

Confruntarea cu furia și incertitudinea ca tânăr aparținător

Dan Harding
Alfă mai multe

TOP 4 moduri eficiente de a îngriji o persoană în timpul izolării

Alfă mai multe