1. Grijă pentru viață
  2. Toate povestile
  3. 5 lucruri surprinzătoare care îmi înrăutățesc atacurile de migrenă

5 lucruri surprinzătoare care îmi înrăutățesc atacurile de migrenă

Factorii declanșatori ai migrenei sunt de o mare varietate și nu sunt întotdeauna previzibili. Pentru Danielle Newport-Fancher, aceștia includ schimbările vremii, parfumurile puternice și exercițiile cardio.

Am o listă lungă de factori declanșatori ai migrenei. Cei care îmi declanșează cel mai des atacurile de migrenă includ:

  • lipsa somnului
  • stresul
  • omiterea meselor
  • deshidratarea
  • consumul de produse lactate sau orice aliment cu conținut mare de zahăr
  • faptul că nu fac suficiente pauze pe parcursul zilei
  • zburatul cu avionul.

Pe lângă factorii declanșatori comuni, am câțiva factori declanșatori rari care te-ar putea surprinde.

1. Exercițiile fizice

Știi starea aceea pe care o ai când ai terminat un antrenament grozav? Energia care îți trece prin corp și bucuria că ai realizat ceva pozitiv? Știu cum e.

Îmi plăcea foarte mult acea senzație după un antrenament intens. Mă simțeam energizată ziua sau noaptea care urma.

Din păcate, de mulți ani nu am mai trăit această senzație. Din cauza migrenei, sunt epuizată când termin un antrenament. Oboseala mă face să mă simt de parcă abia mă țin pe picioare.

Capul îmi atârnă greu și parcă mi-l trage ceva. Apoi se instalează durerea. De obicei, este o durere ascuțită în orbite și în spatele craniului.

În loc să mă simt mulțumită după antrenament, mă simt învinsă. Această spirală a durerii apare după ce alerg, după sărituri, după spinning sau după orice tip de exerciții cardio.

În facultate, făceam sport de performanță. Acum, nu pot alerga mai mult de câteva minute.

Cum fac față? Am găsit alte tipuri eficiente de exerciții fizice, care nu-mi vor declanșa durerea. Yoga (chiar și hot yoga) și pilates mă fac să mă simt împlinită fără a-mi provoca durere. Trebuie doar să am grijă să nu stau în mâini sau cu capul în jos, ca să nu exercit mai multă presiune asupra capului. Cu hot yoga, pot chiar să transpir fără probleme.

Ce funcționează (sau nu funcționează) pentru mine poate fi diferit pentru alte persoane care suferă de migrenă cronică.

2. Perioada de „repaus și digestie” după stres

S-ar crede că cele mai stresante momente din viața mea mi-ar declanșa atacurile de migrenă. Dar am descoperit că migrena apare după ce a trecut momentul stresant, iar sistemul meu nervos parasimpatic încearcă să-mi facă organismul „să se odihnească și să digere”.

Acest tipar a început pe când eram mică și mergeam la școală. Simptomele de migrenă apăreau imediat ce terminam examenul final. La fel, o migrenă începe întotdeauna după un anumit stres la locul de muncă sau în viața mea personală.

Adesea, aceste situații stresante sunt inevitabile. Mă concentrez pe exerciții de respirație și scriu pentru a-mi exprima frustrările și anxietatea în momentele respective.

3. Modificările de presiune

Poate părea ciudat, dar schimbările de vreme îmi pot declanșa migrena.

Pot să simt când urmează să se schimbe vremea, deoarece capul meu detectează modificările de presiune. Uneori, pot simți schimbările meteorologice cu o zi înainte.

Când temperatura scade sau crește cu 10-15 grade, aceasta declanșează adesea o nouă migrenă.

4. Parfum și apă de colonie

Nimic nu este mai rău decât să trec prin dâra de parfum lăsată în urma cuiva sau prin raionul de parfumuri dintr-un magazin. Chiar și să trec pe lângă un magazin de parfumuri, fără să intru, înseamnă pentru mine o amenințare. Mirosurile pot declanșa o migrenă sau îmi pot agrava durerea existentă cauzată de migrenă.

Sunt sensibilă la mirosuri. Din acest motiv, a trebuit să îi rog pe cei din jurul meu să nu poarte anumite parfumuri. De asemenea, le spun să nu aprindă lumânări parfumate în apropierea mea.

De asemenea, de multe ori sunt obligată să-mi acopăr fața când stau în metrou lângă cineva care poartă un parfum prea puternic.

5. Lumini intense, galbene sau intermitente

Iubesc întunericul. De câte ori pot, evit luminile galbene intense sau iluminatul puternic. Nasul meu este sensibil la mirosuri; la fel, capul și ochii sunt iritați de prea multă lumină.

Trebuie să-mi acopăr ochii când văd o ambulanță mergând pe stradă sau chiar un semnalizator luminos intermitent al unei biciclete. Chiar și așa, clipitul luminii continuă chiar dacă închid ochii.

Lumina albastră a aparatelor electronice mă deranjează la fel de tare. Astfel, setez întotdeauna ecranul telefonului, computerului și televizorului la cel mai scăzut nivel de luminozitate. Am pus chiar și protecții de ecran pe monitoarele computerului pentru protecție suplimentară împotriva luminii.

Mai există multe persoane care au factori declanșatori surprinzători

Când scriam acest articol, am vorbit cu prietenii din mediul online despre declanșatorii „neobișnuiți” ai migrenei care îi afectează pe ei.

Printre factorii declanșatori surprinzători se numără:

  • poziția culcat întins
  • soarele
  • zgomote cu frecvență înaltă sau repetitive
  • somnul profund
  • ploaia
  • călătoriile lungi cu mașina
  • berea
  • săriturile
  • părul purtat în coadă de cal sau alte coafuri care trag părul
  • fumul
  • limetele
  • mezelurile
  • ciocolata albă.

Factorii declanșatori care ne afectează sunt de o mare varietate. Cu toții trebuie să respectăm factorii declanșatori ai altor persoane, indiferent care sunt aceștia.

Și ideal ar fi să nu mai purtăm parfum în preajma persoanelor cu migrenă.

NPS-RO-00375-12-23

Acest articol este:

Distribuie această pagină:


Te-ar putea interesa și...

Cum să discuți cu partenerul despre migrenă

Alfă mai multe

Viața profesională și migrena

Daisy Swaffer
Alfă mai multe

Sportul în pofida migrenei cronice

Danielle Newport Fancher
Alfă mai multe