1. Grijă pentru viață
 2. Toate povestile
 3. Cum am redefinit prietenia având grijă de tatăl meu

Cum am redefinit prietenia având grijă de tatăl meu

Îngrijindu-și singură tatăl, Teena Gates a găsit sprijin în cele mai neașteptate locuri.

Google cască și coboară din pat după ce s-a întins bine.

Apoi se uită la mine cu ochi strălucitori în timp ce eu îi iau lăbuța și îi pilesc ghearele negre și lucioase. Îți dai seama că lucrurile au ajuns la alt nivel când îi faci manichiura câinelui, un ciobănesc german, la ora 3 dimineața, în pat.

Cățelușa Google, numit așa pentru că poate ”căuta și găsi” orice cu rapiditate, s-a dovedit o resursă valoroasă pentru mine și pentru tatăl meu, în vârstă de 95 de ani, care suferă de demență vasculară. Am salvat-o pe Google de la un adăpost de câini, dar, în realitate, cred că ea ne-a salvat pe noi.

Dog.jpg

Când am fost la adăpostul de câini acum patru ani, am vrut să iau un Jack Russell mic. Căutam un animal de companie pentru tata care locuia deja cu mine atunci, dar se simțea singur când eram plecată la serviciu.

Când am venit acasă împreună cu Google, ne-a întâmpinat la ușă zâmbind, întrebându-mă unde vreau să țin calul! Doi ani și două căzături serioase mai târziu, Google își găsise noua menire de câine de ajutor, în timp ce lumea tatălui meu se destrăma, și a mea odată cu a lui.

Un confident neașteptat

Tata avea 93 de ani când o primă căzătură serioasă i-a accelerat demența. În ciuda vârstei avansate, tot m-a luat prin surprindere. De atunci, suntem înconjurați de alarme, monitoare și camere de filmat pentru a-l proteja pe tata și pentru a mă alerta dacă se ridică din pat sau dacă se duce spre scări sau spre stradă singur.

Google este însă mai bună decât orice alarmă. Din instinct și fără antrenament, vine la mine dacă tata începe să hoinărească noaptea. Ziua, când tata e supărat și eu sunt frustrată, ea e mereu la datorie, cu boticul umed, urechile mătăsoase și ochii blajini. Este acolo să ofere dragoste și alinare celui care are mai multă nevoie.

Pentru că mai sunt și alții triști, pe lângă tata...

Pe măsură ce ta depinde tot mai mult de mine, viața mea, așa cum o știam, se schimbă. Inevitabil și irevocabil, nu mai sunt persoana care a început această călătorie acum doi ani. Și asta nu e neapărat ceva rău. Am crescut mult din punct de vedere emoțional. Simțul umorului a devenit mai ascuțit, am învățat să am mai multă răbdare și gătesc incomparabil mai bine... Dar, în timp ce-i pilesc ghearele câinelui în mijlocul nopții, după ce tata a adormit, realizez că am înlocuit comunicarea cu adulții vorbind mereu cu ea.

Dog2.jpg

Sunt multe momente în care demența îl împiedică pe tata să rămână pe planeta noastră, iar Google devine cea mai apropiata prietena. A devenit confidenta mea și, deseori, când o mângâi ușor pe ureche, simt că lumea revine la normal.

Relațiile și stilul de viață s-au schimbat

Trebuie să vă mărturisesc, însă, că am și prieteni pe două picioare, dar majoritatea relațiilor s-au schimbat complet. Chiar și prietenilor cu cele mai profunde empatii le vine greu să înțeleagă importanța mesajului că trebuie să plec într-o oră. Fiecare minut în plus în trafic înseamnă un minut în plus în care îngrijitorul angajat să stea cu tata, în loc să se grăbească către următorul client, rămâne pe loc.

Apoi, conversațiile! Înainte, vorbeam despre știri, politică, eram mereu la curent cu ultimele bârfe și noutăți, permanent la zi cu informațiile. Spuneam povești despre înot în râuri, urcat pe munte, mers prin țară, cu caiace sau biciclete. Am avut parte de aventuri fantastice când am participat la triatlon și la concursuri de înot.

Acum, subiectele de discuție se concentrează asupra stării de sănătate deteriorată a tatălui meu, de câte ori mă trezesc noaptea și despre ce mai cultiv în grădină. Am povestiri amuzante cu Google și despre chinurile prin care treci pentru a completa formulare pentru servicii și asistență. Fără să menționez dificultățile financiare care au apărut după renunțarea la un job cu normă întreagă.

Îmi imaginez că tot ce zic sună a disperare, cred că sunt plictisitoare și limitată. Poate că nu e chiar adevărat, dar îmi dau seama că nu sunt o persoană prea interesantă la masă. Nu mai știu ce să-i întreb pe prietenii mei despre ce se întâmplă în viața lor. E clar că am pierdut legătura cu viața lor, și nu mi se pare realist să mă aștept ca ei să țină legătura cu mine ca altă dată. Cei mai mulți îmi sunt aproape, dar nu suntem la fel de conectați și simt că ne îndepărtăm din ce în ce mai mult.

Un fost prieten și coleg a rupt prietenia în mod oficial cu mine printr-un e-mail. Se pare că a observat că ”aveam nevoie de mai multă susținere decât el era dispus sau capabil să ofere."

Pe alții i-am îndepărtat chiar eu. Simt la rândul meu că nu pot oferi același nivel de susținere pe care îl ofeream, și-mi protejez puținele ore de relaxare pe care mi le permit când sunt departe de casă și de tata. Sunt egoistă cu timpul meu liber și îmi aleg prietenii cu grijă, ceea ce este în aceeași măsură practic și îngrozitor.

Mi-am făcut prieteni printre cei ca mine

Primul val de coronavirus a fost îngrozitor. Mă simțeam și înainte izolată, dar în cele patru luni de lockdown chiar am suferit și am învățat o lecție vitală despre importanța prieteniei.

Mi-am dat seama că îmi doresc prieteni și că am nevoie de ei și că prieteniile trebuie hrănite și îngrijite. Am început să iau legătura cu alți aparținători pe internet și am găsit imediat legături pline de căldură. Deși poveștile noastre erau diferite, există destule puncte similare pe care să poți construi o prietenie. Doar o persoană care are în grijă un bolnav poate fi încântată la ideea unui cearșaf special roz care reține trei litri de lichid fără să ude salteaua.

Aparținătorii înțeleg perfect când trebuie să fugi acasă într-o secundă sau că închizi telefonul în mijlocul conversației. Povestim întâmplări despre conflicte cu statul, despre cum am învățat să avem grijă de alții, despre cum ne-am dezvoltat abilitățile și în general despre frustrările și bucuriile noastre. Ne amintim de clipele frumoase. Pentru că în mijlocul greutăților e ușor să uiți că a fost alegerea noastră să ne implicăm și că ne place să avem grijă de alții. Dar e în regulă să recunoaștem și că uneori suntem singuri.

Cum redefinesc socializarea

Bazându-mă pe experiența mea de a fi singură și încuiată în casă în calitatea nouă de însoțitor, am identificat 10 sfaturi pentru a reinventa viața socială. Și am de gând să lucrez din greu la toate acestea și am să vă țin la curent cum mă descurc.

 1. Acordați-vă timp și vouă, nu doar celui pe care îl îngrijiți
 2. Luați pauze în mod regulat pentru a face ceva special pentru voi
 3. Ca în cazul oricărui job nou, socializarea este importantă
 4. Social media este o modalitate extraordinară de a comunica cu alți aparținători
 5. Căutați alianțe și organizații ale persoanelor care au în grijă pe cineva drag
 6. Discutați online cu grupuri pentru pacienți și servicii de sprijin
 7. Prețuiți oamenii care țin la voi și nu îi respingeți
 8. Concentrați-vă pe multitudinea de lucruri bune pe care le puteți aduce într-o prietenie
 9. Amintiți-vă să investiți timp în aspectul exterior
 10. Iubește-te pe tine însuși și dă-ți voie să te placi

Sfatul #7: Apreciați persoanele care țin la voi și nu le îndepărtați.

Izolarea vieții de însoțitor a făcut-o pe Teena Gates să găsească sprijin în cele mai neașteptate locuri.

Image Refs: Teena Gates

NPS-RO-00278

Acest articol este:

Distribuie această pagină:


Te-ar putea interesa și...

TOP 7 sfaturi de călătorie atunci cand ai în grijă un pacient

Alfă mai multe

TOP 4 moduri eficiente de a îngriji o persoană în timpul izolării

Alfă mai multe

5 tehnici simple prin care îți poți îmbunătăți comunicarea cu medicul

Alfă mai multe