1. Grijă pentru viață
 2. Toate povestile
 3. 6 expresii de care persoanele cu migrene s-au săturat

6 expresii de care persoanele cu migrene s-au săturat

Getty Images / PeopleImages

Dacă suferiți de migrene, vi s-a întâmplat cu siguranță să vă loviți de lipsa de înțelegere a altora. Jamie face o listă cu cele mai comune prejudecăți legate de migrenă.

“Este doar o durere de cap”

Iată cea mai comună expresie pe care oamenii cu migrene o aud atât de des. Migrena nu este ”doar o durere de cap.”

Cercetătorii cred că migrena este asociată cu mutații genetice care provoacă anomalii neurologice fundamentale. Există câteva tipuri diferite de migrene. Practic, nici nu este obligatoriu să suferi dureri de cap pentru a avea migrenă.

Atacurile de migrenă sunt mai mult decât o senzație obișnuită de durere. Ele pot dura între 4 și 72 de ore. Durerea de cap poate fi severă și se poate manifesta prin senzație de pulsație. Alte simptome ale diverselor tipuri de migrene includ:

 • Greață și vărsături
 • Sensibilitate la lumină, zgomot și mirosuri
 • Agravarea durerii atunci când te miști
 • Perturbări vizuale sub formă de flash-uri, cunoscute sub numele de ”aură”
 • Senzație de slăbiciune
 • Stare de confuzie
 • Senzație de amorțeală sau furnicături

“Ești mofturos”

Au fost vreodată obiceiurile tale alimentare subiectul conversației? Te-a făcut cineva să te simți ca fiind o persoană dificilă din cauza a ce mănânci sau din cauza apetitului scăzut?

Migrenele afectează complet ceea ce mâncăm. Se știe că anumite mâncăruri provoacă atacuri de migrenă. Am o listă lungă de mâncăruri de acest fel.

Fac tot posibilul să evit mâncăruri care conțin:

 • Produse lactate
 • Soia
 • Gluten
 • Zahăr

Greața și vărsăturile severe din timpul unui atac îmi distrug de asemenea apetitul. Pe durata unui atac, majoritatea felurilor de mâncare par neatractive sau îmi sporesc senzația de greață.

Oricum, nu sunt o persoană mofturoasă, ci devin mai conștientă de afecțiunea de care sufăr în așa fel încât să pot evita atacurile.

“Nu este o persoană de încredere”

Este greu de determinat când voi fi afectată de un atac de migrenă. Acestea pot surveni chiar dacă încer să gestionez cu atenție factorii declanșatori cunoscuți și încerc să evit activitățile care îmi pot provoca un atac.

Aceasta presupune că uneori sunt obligată să îmi anulez planurile în aceeași zi, dar asta nu înseamnă că nu sunt serioasă sau că evit responsabilitățile.

Îmi doresc foarte mult să pot participa la fiecare eveniment, să pot termina lucrul în timpul alocat și să am o viață socială activă. Partea tristă este că nu pot mereu să fac toate acestea din cauza incertitudinii asociate cu migrena.

“Este foarte leneșă”

Am auzit deseori comentarii de genul atunci când lucram și mă învoiam de la lucru din cauza unui atac de migrenă. Mulți colegi credeau că este o scuză pentru a evita activitatea, iar această presupunere era o insultă pentru mine, în plus era foarte nedreaptă.

Pentru că eram acasă luptându-mă cu o migrenă severă și având grijă de doi copii, încercând să rezist și făcând eforturi să îndeplinesc cele mai mici treburi. Remarcile care îmi banalizau durerea și îmi denigrau caracterul erau ultimul lucru pe care voiam să îl aud.

Migrenele nu te fac o persoană leneșă, din contră. Încercăm deseori să facem mai mult decât corpul poate duce.

Mulți dintre noi se luptă cu durerea și senzația de disconfort în așa fel încât să nu pară leneși. Când ne învoim de la serviciu, este pentru că ne simțim într-adevăr rău și nu putem face altceva decât să ne odihnim și să ne recuperăm.

“Ești o persoană atât de rece”

În timpul unei migrene, uneori este foarte neplăcut să fii atinsă. Poți chiar simți că până și părul te doare în timpul atacului de migrenă.

Această senzație se numește alodinie. Este o sensibilitate crescută la durere provenită din stimuli care în mod normal nu provoacă durere, precum atingerile ușoare.

Poți avea durere și dacă îți ții părul legat în coadă sau dacă porți ochelari de soare. Poți simți uneori durere de la hainele care îți ating pielea sau dacă cineva te atinge pe braț.

Așa că dacă cineva spune că nu vrea să fie atins în timpul unui atac de migrenă, nu este din cauză că este o persoană fără sentimente, ci probabil este o persoană care are dureri.

“Este confuză!”

Migrena are și alte simptome mai puțin cunoscute care afectează:

 • Procesele cognitive
 • Limbajul
 • Memoria

În timpul unui atac îmi este greu să-mi găsesc cuvintele potrivite. Uneori pare că bolborosesc, pare că sunt o persoană cu o inteligență limitată. Este penibil!

Anual, particip la câteva evenimente la care trebuie să iau cuvântul și de obicei, mă aflu în timpul unui atac pe durata discursului. În consecință, mi-e deseori teamă că nu voi putea vorbi coerent și pot părea needucată sau neinformată.

Cea mai frustrantă parte este de a vizualiza ceea ce vreau să spun dar de a-mi fi greu să o transpun în vorbe. Cuvintele îmi fug din minte și pierd uneori întregi propoziții.

Când se întâmplă acest lucru, respir adânc și le spun celor din jur că mă aflu în mijlocul unui atac de migrenă. Le explic efectul migrenei asupra proceselor cognitive și limbajului. Apoi reîncep de unde m-am întrerupt. Mă simt mai bine că fac asta, și ceilalți pot deveni astfel conștienți de afecțiunea mea.

Concluzii

Este posibil să fi auzit unele sau toate aceste expresii dacă suferiți de migrene. Poate fi frustrant și dureros.

Amintiți-vă că nu sunteți singuri. Cel mai bun lucru pe care-l puteți face atunci când auziți aceste preconcepții este de a educa pe cei din jur. Este posibil să schimbați percepția cuiva.


SURSE

Dacă doriți informații suplimentare despre gestionarea afecțiunii dumneavoastră, vă recomandăm să vă adresați unui profesionist din domeniul sănătății. 

NPS-RO-00325

Acest articol este:

Distribuie această pagină:


Te-ar putea interesa și...

Cum să discuți cu partenerul despre migrenă

Alfă mai multe

Viața profesională și migrena

Daisy Swaffer
Alfă mai multe

Sportul în pofida migrenei cronice

Danielle Newport Fancher
Alfă mai multe