Menținerea unor comunități sănătoase și contribuția Teva

Se consideră că medicamentele contrafăcute reprezintă cea mai fraudată piață la nivel global, cu miliarde de dolari care ajung pe mâinile organizațiilor de crimă organizată în fiecare an 01.

În întreaga lume, piața medicamentelor contrafăcute distruge mii de oameni în fiecare an și lasă multe persoane paralizate sau care suferă de probleme grave de sănătate ca urmare a administrării de produse contrafăcute care pot fi contaminate sau expirate 02.

Unindu-ne în lupta împotriva medicamentelor contrafăcute, Teva a lansat un cod de bare 2D revoluționar, care ar putea însemna sfârșitul pentru aceste medicamente contrafăcute periculoase. Cheltuind peste 100 milioane de dolari, Teva a creat o nouă tehnică de serializare pentru a asigura autenticitatea produselor și a oferi o mai mare siguranță atât comercianților cu amănuntul, cât și consumatorilor, și împiedicând profiturile ilegale ale infractorilor.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că veniturile din medicamentele contrafăcute sunt de aproximativ 200 de miliarde de dolari, reprezentând un procent estimat de 10-15% din comerțul farmaceutic mondial 03.

Acestea pot fi vândute pe piața neagră, pe internet, iar în unele cazuri medicamentele contrafăcute au fost oferite pacienților ca medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală.

Deoarece utilizarea acestor medicamente contrafăcute crește la nivel global, Teva a reușit să îngreuneze și mai mult contrafacerea medicamentelor sale, prin plasarea acestui cod de bare 2D, cu un număr de identificare global corespunzător, pe 326 de linii de ambalare. Teva s-a gândit cum să implementeze cel mai bine noile coduri de bare cu ajutorul managerului de program, Galit Meyran, care a condus proiectul de serializare în ultimii ani.

Meyran consideră că acest cod de bare oferă pacienților încredere în produsele pe care și le administrează. „Este vorba despre un cod de bare mic care are un impact uriaș asupra sănătății pacienților noștri și care îndeplinește promisiunea brandului nostru. Consumatorul are confirmarea unui produs autentic și certitudinea că nimeni nu încearcă să îi vândă medicamente falsificate.”

Industria farmaceutică a pus accentul pe trasabilitatea în lupta împotriva contrafacerii, dar acest lucru nu a oprit infractorii să producă și să vândă cu succes medicamente contrafăcute. Falsificatorii au copiat toate tipurile de medicamente, de la medicația anti-SIDA la comprimatele anti-malarie, cu un număr estimat de 1 din 10 produse medicale în țările cu venituri mici și medii, care sunt sub standard sau falsificate, afirmă OMS 04.

Meyran, care a lucrat cu sute de angajați din 38 de unități Teva din întreaga lume pentru a face ca proiectul să dea roade, a adăugat: „La Teva nu ne vom opri la fabricarea produsului și la lansarea pe piață. Luăm toate măsurile necesare pentru a ne asigura că pacienții și farmaciștii pot verifica dacă medicamentul pe care îl dețin este un medicament Teva autentic.”

În ultimii ani, Teva a colaborat cu guverne și autorități vamale din întreaga lume, pentru a încerca să oprească furnizarea de medicamente contrafăcute. În 2013, Teva a ajutat la identificarea unei operațiuni sofisticate de contrafacere după ce un pacient din Germania a remarcat greșeli de ortografie pe un ambalaj de medicament și a contactat firma. Drept răspuns, Teva a cumpărat o parte din aceste produse suspecte pentru a le testa în laboratoarele proprii și a descoperit că, deși medicamentul conținea ingrediente farmaceutice originale, nu era produs de aceasta, după cum susținea produsul.

Pentru a combate amenințarea crescândă a medicamentelor contrafăcute și pentru a rezolva modificările de reglementare, Teva va schimba ambalajul pentru miliarde de comprimate și capsule produse în fiecare an, încorporând astfel noul cod de bare. În cadrul Teva, aceasta este prima dată când un proiect a implicat un număr atât de mare de departamente, colaborând cu echipele globale și locale din întreaga lume.

Meyran, o fostă funcționară responsabilă pentru riscuri IT, care lucrează la Teva de șase ani, a adăugat că proiectul este rezultatul anilor de colaborare între zeci de departamente. „Acest proiect a implicat o echipă cu adevărat globală, inclusiv munca grafică, achizițiile, lanțul de aprovizionare, departamentul de ambalare și mulți manageri globali”, a afirmat ea.

„Acesta este un program global major pentru companie, care impactează fiecare domeniu al afacerii noastre. Este o mare realizare să vedem atât de multe departamente diferite care colaborează pentru a-și partaja cunoștințele.
„La fel ca într-o orchestră filarmonică, toți muzicienii trebuie să lucreze împreună și cu mare precizie pentru ca piesa să fie clară și să sune bine”, a adăugat ea. „A fost dificil, dar sunt mândră de echipa care a realizat acest lucru.”

De-a lungul timpul, utilizarea medicamentelor contrafăcute nu a fost răspândită în țări industrializate, cum ar fi Statele Unite sau Europa occidentală, cu toate că mulți consumatori folosesc acum internetul pentru a cumpăra medicamente ieftine, exemplele de medicamente contrafăcute căpătând o tendință ascendentă la nivel mondial. OMS estimează că, în Africa și în unele părți din Asia și America Latină, proporția de medicamente contrafăcute poate atinge 20-30% din piață 05.

Adesea, vânzarea medicamentelor contrafăcute afectează persoanele care trăiesc în lumea a treia, iar vânzările acestor medicamente au fost, de asemenea, descoperite pe piețele cu grad mare de reglementare din SUA și UE.

Pentru combaterea daunelor uriașe cauzate de utilizarea medicamentelor contrafăcute, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (Food and Drug Administration, FDA) și Uniunea Europeană (UE) au prezentat planuri care se asigură că fiecare unitate sigilabilă este serializată. Federația Rusă intenționează, de asemenea, să implementeze reglementări similare începând din ianuarie 2020.


  1. Back to contents.
  2. Back to contents.
  3. Back to contents.
  4. Back to contents.
  5. Back to contents.

Distribuie: