1. Grijă pentru viață
  2. Toate povestile
  3. 5 moduri de a îţi înţelege mai bine depresia

5 moduri de a îţi înţelege mai bine depresia

Getty Images/ PeopleImages

Experiența mea cu depresia de-a lungul anilor a fost marcată în mare măsură de introspecție și percepţii personale asupra modului în care funcționează atât mintea, cât și corpul - punctele forte, punctele slabe, tendințele, factorii declanșatori, valorile și multe altele.

Dar, după cum probabil ai ghicit, aceste idei nu au picat din cer în mintea mea anxioasă.

A fost nevoie de multă muncă pentru a răzbate prin hăţişul problemelor de sănătate mintală de-a lungul anilor şi a-mi da seama cum stau lucrurile. În comparație cu modul în care mă simțeam și trăiam anterior, totuși, pot spune că acest efort merită.

Acum, că am avut destulă experiență în această privinţă, vreau să împărtășesc ceea ce a funcționat pentru mine cel mai bine, pentru a te ajuta, sper, în propria ta călătorie spre o gestionare mai eficientă a depresiei.

Ca întotdeauna, este important să discuţi despre aceste opțiuni și metode ajutătoare cu medicul tău sau cu profesioniștii din domeniul sănătății mintale. Aceştia îţi pot oferi mai multe informații și te vor ajuta sa le adaptezi la nevoile tale unice.

Iată cinci metode la care am apelat pe lângă planul meu de tratament pentru a mă ajuta să înțeleg mai bine și să fac față depresiei.

Scrisul, poezia sau ţinerea unui jurnal

Una dintre cele mai importante lucruri pe care le-am învăţat de-a lungul anilor este cât de vital este să îmi exprim gândurile şi să le scot din cap. Le-am ținut în tăcere prea mult timp şi m-a costat enorm. Acele gânduri şi griji nerostite s-au amplificat, au devenit cu atât mai copleșitoare cu cât le-am ţinut mult in mine.

Am încercat diferite tipuri de scriere - de la jurnal, la stiluri mai creative, cum ar fi poezia și proza - și pentru mine este o modalitate excelentă nu doar de a-mi concretiza gândurile şi emoţiile, dar și de a le procesa în timp real, pe măsură ce le aştern pe hârtie. Am teancuri de jurnale pe care le-am ţinut zilnic ani de-a rândul și acest exerciţiu intim m-a ajutat mult să mă eliberez de îngrijorările sau stresurile zilei și să încep ziua următoare cu forţe proaspete.

În plus, este simplu, rapid și ușor de făcut — chiar și o pagină mică pe zi contează enorm atunci când devine un obicei constant în timp. Nu gândi, doar scrie.

Uneori am scris anumite lucruri și apoi am ars paginile ca un proces cathartic (dacă vrei încerci acest lucru, te rog să o faci în condiţii de siguranță). Marele beneficiu atunci când scrii poezii sau în jurnal (dacă nu intenționezi să le arzi) este că le poţi reciti săptămâni, luni sau ani mai târziu și câştiga o nouă perspectivă asupra a ceea ce ai scris sau poți vedea cât de departe ai ajuns de atunci.

Terapia

M-am dus la nişte şedinţe de consiliere într-un moment deosebit de haotic din viața mea, când totul, relațiile mele, finanțele, viaţa profesională erau într-un vârtej ameţitor de anxietate și confuzie. Sună distractiv, nu?

A fost de neprețuit să am un profesionist care să mă asculte, să pună întrebările potrivite și să-mi ofere un spațiu sigur și confidențial pentru a-mi da seama ce mi se întâmplă. Uneori, la fel ca în scris, pe măsura ce verbalizezi .problemele cu care te confrunţi, capeţi o nouă perspectivă asupra situaţiei și un terapeut te poate îndruma în acest proces.

Pe lângă abilitatea de a asculta, terapeuții și profesioniștii din domeniul sănătății mintale sunt instruiți și au competenţele necesare să te ajute să depăşeşti aceste provocări majore — și îţi pot sugera alte metode pentru a te ajuta să gestionezi lucrurile.

Fotografia

Una dintre marile probleme pe care le-am întâmpinat când am vrut să vorbesc pentru prima dată despre depresia și anxietatea cu care mă confruntam a fost să simt că nu-mi găsesc cuvintele pentru a le descrie corect. Era foarte dificil pentru mine să rostesc cu voce tare unele lucruri care mă frământau, fie că e vorba de sentimentul de stigmatizare, experiențele fizice și mentale complicat de descris ale simptomelor sau de propriile mele angoase interioare. Aici a apărut fotografia, pentru mine, ca formă nonverbală de comunicare și modalitate de a exprima prin ce treceam.

Primul mod în care am început să îmi spun povestea a fost printr-o serie de fotografii, care în cele din urmă a evoluat în proiectul personal, The One Project.

Poate fi foarte purificator să-ți împărtășești gândurile și sentimentele într-o fotografie, mai ales atunci când altcineva este capabil să rezoneze cu ea sau chiar sa te laude pentru munca ta. Acest tip de comunicare interpune o barieră suplimentară între mine și povestea mea (oamenii o pot interpreta în felul lor) și, la fel ca si scrisul, este un alt mod de a reţine momente la care poți reveni și reflecta mai târziu.

Cea mai bună parte este că fotografiile nu trebuie să fie calitative tehnic sau frumoase, nu ai nevoie de o cameră profesională (foloseşte telefonul!). Și nu trebuie să fii fotograf pentru a face acest lucru. Este vorba doar de practică.

Schițe și arte vizuale

Procesarea emoțiilor sau traumelor poate fi complicată și, din experiența mea, necesită activarea diferitelor părți ale minții și corpului. Aici pot interveni mai multe practici vizuale sau fizice, cum ar fi realizarea de schiţe, pictura sau alte arte vizuale.

Încearcă să desenezi sau să schițezi cum se simte depresia. Cine eşti când eşti deprimat? Cum erai înainte de depresie?

Schițele rapide sau crearea unor lucrări artistice pe subiecte de genul acesta m-au ajutat să mă autoanalizez în profunzime sau să-mi descopăr laturi de care nici nu eram conștient. De multe ori am senzaţia că pot descoperi mai multe în timpul procesului de creaţie decât din produsul final.

La fel ca în fotografie, nu trebuie să fii artist - doar sa faci artă!

Alătura-te unui grup de suport

Cred că este important să fii înconjurat de oameni asemănători ţie, care te înțeleg și te pot sprijini în călătoria ta, mai ales în cadrul unei structuri care ajută la asigurarea unei rutine.

Am făcut parte din câteva grupuri diferite care se întâlneau săptămânal, iar în diferite momente din viața și lupta mea cu depresia, legătura cu aceste grupuri a schimbat datele problemei. Este reconfortant să știu că orice s-ar întâmpla în timpul săptămânii pot împărtăşi grupului și să primesc perspective diferite de ale mele, sfaturi sau doar să am pe cineva care să mă asculte cu toată atenția. Chiar şi simplul fapt de a asculta poveștile sau experiențele altora mi-a fost extrem de benefic.

Grupurile funcționează diferit și poate dura până îl găseşti pe cel care ţi se potriveşte cel mai bine. Discută cu medicul tău sau cu psihologul despre ce ţi-ai dori de la un grup - aceştia pot fi în măsură să-ţi sugereze câteva opțiuni potrivite.

Concluzii

Indiferent de etapa în care te afli în confruntarea cu problemele de sănătate mintală, pot exista modalități de a obține o mai bună înțelegere a modului în care te afectează și cum să gestionezi mai bine situaţia.

Eşti cel mai important proiect din viața ta. Investiția merită.


Dacă doriți informații suplimentare despre gestionarea afecțiunii dumneavoastră, vă recomandăm să vă adresați unui profesionist din domeniul sănătății.

NPS-RO-00013

Acest articol este:

Distribuie această pagină:


Te-ar putea interesa și...

De ce câinii ne fac viața mai frumoasă

Alfă mai multe

Câinii - ajutor de nădejde în combaterea anxietății

Alfă mai multe

Cum poți sprijini un prieten care trece printr-o perioadă dificilă

Megan Potts
Alfă mai multe