1. Grijă pentru viață
  2. Toate povestile
  3. 5 sfaturi pentru a rămâne activi atunci când suferim de afecțiuni cardiace

5 sfaturi pentru a rămâne activi atunci când suferim de afecțiuni cardiace

Getty Images / PepeLaguarda

Cu cinci ani în urmă, am suferit un infarct la vârsta de 38 de ani, care mi-a afectat un procent de 20% din inimă și mi-a schimbat viața.

Medicul mi-a prescris câteva medicamente pentru gestionarea afecțiunii cardiace și mi-a recomandat să slăbesc 5-10 kg pentru a reduce riscul de complicații cardiace. Prin pierderea greutății, inima mea ar face mai puțin efort să pompeze sângele în organism.

Cardiologul mi-a sugerat să urmez o dietă și să fac exerciții fizice pentru scăderea în greutate. Mi-a mai spus că mișcarea este importantă pentru fortificarea inimii. Acestea reduc tensiunea arterială și nivelul de zahăr din sânge, reduc stresul și mă ajută să dorm mai bine. Toate aceste beneficii vin în sprijinul sănătății inimii mele.

Asociația Americană de Cardiologie recomandă o durată de 150 de minute de mișcare la intensitate moderată în fiecare săptămână. Exercițiile fizice de intensitate moderată sunt acelea la efectuarea cărora respirația este accelerată dar putem conversa, cum ar fi de exemplu mersul alert.

Medicul nu mi-a oferit un program sau calendar specific, probabil pentru că tocmai avusesem un infarct sever și nu a vrut să mă stresez, recomandându-mi să fac un număr rezonabil de exerciții, într-un ritm constant.

Efortul de a scădea în greutate și de a rămâne activ

Am început cu o perioadă de trei luni de reabilitare cardiacă. Acestea mi-au oferit încrederea că eram capabil să încep singur.

Odată ce am încheiat perioada de reabilitare cardiacă, am început să merg și să alerg pe bandă. Mi-am dat seama în scurt timp că nu aveam nici forța nici rezistența de a face mișcare ca înainte, din cauza faptului că inima îmi fusese afectată. Efortul a devenit în scurt timp veritabil.

Cu un an jumătate înainte de infarct, puteam alerga lejer cinci kilometri. După acesta, abia dacă puteam să alerg 1-2 kilometri, ceea ce era frustrant.

Mi-am dat seama că trebuia să devin creativă pentru a rămâne activă.

Iată cele cinci sfaturi ale mele pentru a face mișcare atunci când suferim de afecțiuni cardiace.

Parcați departe de destinație

Cel mai simplu mod de a fi activ? Introduceți o plimbare în programul zilnic.

Am parcat cât mai departe de poarta fostului loc de muncă. Plimbarea zilnică era de doi kilometri într-un singur sens. Era extrem de plictisitor dar știam că îmi face bine.

Folosesc aceeași tactică atunci când merg la cumpărături. Nu mă învârt prin parcare pentru a găsi un loc convenabil. Aleg acel loc disponibil departe de intrare pentru a face câțiva pași.

Desigur că atunci când este cald mă simt ca într-o drumeție dar merită. Acesta e cel mai important exercițiu pe care îl poți face și, așadar, trebuie să îl valorifici.

Mergeți la cumpărături

Am suferit infarctul în iunie când era prea cald să fac mișcare în aer liber, așa că am început să merg în mod regulat prin magazine timp de 30 de minute în ritmul meu.

Și acum mai merg la ”cumpărături” atunci când vreau să merg în liniște în alt loc decât pe banda de alergat. Mă simt liniștită și relaxată când știu că sunt mulți oameni în jurul meu.

Nici nu e nevoie să cumpărați ceva, ci doar să vă uitați la diverse obiecte sau la oamenii din jur.

Urcați pe scări în loc să folosiți liftul

Trebuie să recunosc că uneori e dificil dar merită tot efortul.

Liftul ne duce din punctul A în punctul B fără să depunem nici un efort. Urcați pe scări și fiți mândri de această realizare!

Nu trebuie să vă grăbiți, puteți urca la pas constant, atât timp cât nu vă opriți. Trebuie să simțiți că faceți efort, dar nu vă extenuați.

Încă respir greu când urc pe scări așa că merg câte un etaj. Deocamdată merg cu liftul dacă trebuie să urc două sau mai multe etaje.

Faceți o plimbare la locul de muncă

La noul loc de muncă, locul de parcare este în fața clădirii așa că a trebuit să găsesc noi modalități să fac mișcare. Lucrez într-o clădire mare așa că fac ture în jurul clădirii.

Știu cât de tentant este să rămâneți pe scaunul de birou toată ziua, dar aerul curat este revigorant după ce petreceți timp în fața calculatorului.

Ridicați-vă și faceți mișcare timp de 5-10 minute la fiecare două ore. Poate vă ajută să țineți o pereche de pantofi sport sub birou. Plimbați-vă o dată sau de două ori în jurul clădirii sau în interiorul ei. Veți avea mai multă putere de muncă odată ce terminați plimbarea.

Faceți activități de menaj

Nu știu cum e la dumneavoastră, dar pentru mine, spălatul rufelor e un chin. După două runde, sunt deja obosită.

Verificarea și sortarea corespondenței este o corvoadă, de asemenea, că doar trebuie să ne deplasăm până la cutia poștală, nu-i așa?

Împărțiți-vă munca pe care o faceți în gospodărie în mici activități zilnice. Astfel puteți fi productivi și activi în fiecare zi.

Sunt multe modalități să rămâneți activi în fiecare zi. Fiecare are nevoi diferite în funcție de diagnosticul de afecțiune cardiacă și de nivelul de energie și activitate. Discutați cu medicul și faceți împreună un plan care să fie realist și sănătos pentru dumneavoastră.

A fost un chin, dar am reușit să-mi reglez greutatea și, pe zi ce trece, sunt mai puternică și capăt rezistență. Sper să fiu din ce în ce mai activă pe măsură ce trece timpul.


SURSE:

Dacă doriți informații suplimentare despre gestionarea afecțiunii dumneavoastră, vă recomandăm să vă adresați unui profesionist din domeniul sănătății.

NPS-RO-00002

Acest articol este:

Distribuie această pagină:


Te-ar putea interesa și...

Beneficiile psihoterapiei după un infarct

Kimby Jagnandan
Alfă mai multe

Bolile de inimă și locul de muncă

Kimby Jagnandan
Alfă mai multe

6 modalități prin care am început să regândesc pozitiv după un infarct

Kimby Jagnandan
Alfă mai multe