1. Grijă pentru viață
  2. Toate povestile
  3. Cum reușesc să îmi urmez pasiunile în pofida depresiei

Cum reușesc să îmi urmez pasiunile în pofida depresiei

Getty Images/ Vasyl Dolmatov

Este iarnă când scriu acest articol și dintr-un motiv sau altul simt nevoia să merg la sală, să mă apuc de un sport sau de un hobby nou pentru a rezista până la primăvară. Fac acest lucru în fiecare an. Poate pentru că mă îngrijorează kilogramele în plus acumulate de Crăciun? Nu știu.

Atunci când încerci să faci față depresiei și anxietății, descoperi frecvent, atât pe Internet cât și în viața reală, foarte multe informații și sfaturi privind diferite modalități prin care să îți îmbunătățești sănătatea psihică. E posibil ca nu toate aceste sfaturi și informații să fie eficiente în cazul tău, iar dacă găsești un lucru despre care crezi că ar putea să te ajute să faci față depresiei sau anxietății, asigură-te că cercetezi foarte bine subiectul și discuți cu medicul tău pentru a fi sigur că iei o decizie în cunoștință de cauză înainte de a încerca ceva nou. În experiența mea, am constatat că este util să încerc hobby-uri noi care mă stimulează. Îmi oferă, de asemenea un scop pe care să mă focalizez.

Practicarea unui hobby poate să contribuie la îmbunătățirea sănătății mintale?

Am constatat că mișcarea în special reprezintă o modalitate foarte bună de a-mi gestiona sentimentele care însoțesc de obicei depresia și anxietatea. Am devenit interesat să încerc să fac mai multă mișcare după ce am citit un articol scris de unul dintre editorii revistei Runner’s World, în care erau explicate modificările care au loc la nivelul creierului atunci când facem mișcare:

„Mai întâi, crește nivelul substanțelor chimice esențiale din creier care pot influența dispoziția, precum serotonina și noradrenalina; în al doilea rând, stimulează formarea neuronilor noi, în special în hipocampus, o zonă a creierului care deseori e micșorată la persoanele cu depresie.”

Iau în continuare medicamente, însă cred cu tărie că mișcarea este o modalitate eficientă de a-mi îmbunătăți dispoziția, precum și sănătatea mintală în general. Mă simt bine. Anxietatea și stresul nu mă doboară și chiar dacă depresia îmi mai dă târcoale, nu e nicidecum atât de rău ca înainte. 

Fără îndoială, îmbunătățirea a fost vizibilă.

Momentele bune (și mai puțin bune) ale menținerii unui debușeu creativ

Personal sunt norocos că în lunile de iarnă sunt de obicei foarte ocupat cu muzica. Acest debușeu creativ este cu adevărat important pentru a mă ajuta să gestionez aspectele uneori dificile ale muncii și vieții. Cânt deja de mulți ani, iar mintea mea e ca nouă după ce am spectacol, indiferent dacă durează treizeci de minute sau două ore. Cu toate acestea, deși sunt norocos că activez în domeniul muzicii, am suferit și încă sufăr, într-o anumită măsură, de „depresie post-turneu”.

Atunci când ești în turneu, trăiești în interiorul unei bule, ceea ce presupune o contradicție majoră. Exiști pentru a-i amuza pe oameni și pentru a câștiga fani noi, pentru a vinde produsul și pentru a face impresie. Cu toate acestea, mulți muzicieni pur și simplu nu vor decât să cânte și să se distreze.

Iată cum mă simţeam eu în turneu. Îmi plăcea să cânt, să mă exprim, poate să urc pe mese (fii atent când faci așa ceva!), apoi, în locul petrecerilor potrivite pentru un star rock, preferam să mă relaxez cu o ceașcă de ceai în mână. Nu prea mă pricep să primesc complimente, așa că în timp ce ne strângeam lucrurile, le mulțumeam oamenilor și mă furișam afară pentru a găsi un loc unde să mă culc.

Deseori mă trezeam pe bancheta din spate a unei camionete reci și întunecoase, pe drumul lung spre o altă destinație, simţind cum adrenalina dispare şi este înlocuită de un sentiment tot mai acut de dezolare. Dependenţa de social media este frecventă la mulţi, acea obsesie de a afla dacă alţii au apreciat cât de bun eşti, dacă au postat fotografii cu tine de la spectacol, năduşit şi în plină glorie, ca un adevărat star rock.

Aceste oscilaţii extreme ale dispoziţiei, seară de seară, săptămâni în șir, îmi păreau uneori ca un carusel de emoţii şi stări deprimante din care nu voi scăpa niciodată.

Cum să gestionezi depresia post-turneu

De obicei, când ajungeam acasă după un turneu, aveam câteva zile în care să mă adaptez la viața obișnuită de tată și soț și apoi să mă întorc la lucru. Practic exact opusul a ceea ce mă obişnuisem să fac în turneu. Aproape de fiecare dată, această situație îmi declanșa o înrăutățire uriașă a dispoziției și a sănătății mintale.

Aveam zile care semănau cu depresia extremă post-vacanță. Mă obișnuisem să fiu pe scenă la 9 sau la 10 seara, iar acum eram pe canapea uitându-mă la televizor, încercând să fiu „normal” și să mă bucur de atmosfera casei și de compania soției.

Pur și simplu îmi era imposibil.

Era ca și cum creierul meu nu putea să fie fericit pentru că nu mai primeam acel puseu pozitiv de adrenalină și nici aprecierile cu care mă obișnuisem și care îmi creșteau respectul de sine. Din păcate, cercetările arată că muzicienii sunt de trei ori mai predispuși la depresie decât publicul larg.

Nu știu sigur dacă starea de depresie a fost declanșată de faptul că sunt muzician (cred că acest lucru a avut însă un efect asupra sănătății mintale), sau dacă am fost atras către muzică de la bun început pentru că mă simțeam deprimat.

Cu siguranță ați auzit despre nenumărați muzicieni care au devenit dependenți de droguri, au avut un stil de viață haotic sau chiar și-au pus capăt zilelor. Fiecare perioadă a muzicii a avut propriile staruri incapabile să facă față tranziției de la hobby la carieră: Elvis, Kurt Cobain, Jim Morrison și Keith Moon, și aceștia sunt doar câțiva. Nu doar cei bogați și celebri sunt incapabili să își gestioneze sănătatea psihică, chiar și un cântăreț în pub este uneori în această situație.

În ceea ce mă privește, nu doar muzica îmi provoacă astfel de stări. De-a lungul anilor, am făcut o mulțime de alte lucruri care să mă țină ocupat și în formă, însă în cele din urmă gândurile invazive mi-au distrus pasiunea. Dacă mă rănesc grav sau chiar mor din cauza acestui hobby? Fac jogging și particip la multe sporturi de echipă, însă anxietatea deseori m-a doborât, astfel încât am renunțat la antrenamentele cu echipa de fotbal american sau la box.

Uneori gândurile mă copleșeau într-o asemenea măsură, încât ratam un întreg sezon pentru că aveam impresia că am dezamăgit echipa.

Plăteam asigurare și taxe anuale de înscriere, însă banii erau de fapt irosiți pentru că starea mea psihică mă împiedica să particip. Ajunsesem să cred că nu sunt suficient de bun pentru a juca cu colegii de echipă și că rolul meu este doar să cotizez pentru club.

Cum am ales să perseverez (și să fiu fericit)

Pe parcursul momentelor mai bune și mai puțin bune ale vieții cu depresie și anxietate, am învățat că e important să nu renunți la lucrurile care îți plac. Este posibil ca în zilele de dinaintea unui spectacol, unei sesiuni de antrenament sau unui meci să fii copleșit de anxietate, însă deseori se întâmplă să te simți mai bine când ajungi în locul respectiv.

Jim Carrey (care este actor, nu cântăreț), a dat acest citat extraordinar despre depresie:

„Cred că depresia este legitimă. Însă consider, în egală măsură, că dacă nu faci mișcare, nu te hrănești sănătos, nu te expui la soare, nu dormi suficient, nu citeşti materiale pozitive, nu te înconjuri de sprijin, înseamnă că nu îți acorzi șansa de a lupta.”

În ceea ce privește ajutorul, avem nevoie de el din ziua în care suntem diagnosticați și aproape în fiecare zi după aceea. Cu toate acestea, este important ca noi să facem cât mai mult pentru a contribui la gestionarea sănătății mintale. Fie că este vorba despre activități fizice, despre un hobby nou sau un obicei pe care îl avem, trebuie să continuăm să găsim ceva ce ne oferă șansa de a fi fericiți.


Surce

Dacă doriți informații suplimentare despre gestionarea afecțiunii dumneavoastră, vă recomandăm să vă adresați unui profesionist din domeniul sănătății.

NPS-RO-00028

Acest articol este:

Distribuie această pagină:


Te-ar putea interesa și...

De ce câinii ne fac viața mai frumoasă

Alfă mai multe

Câinii - ajutor de nădejde în combaterea anxietății

Alfă mai multe

Cum poți sprijini un prieten care trece printr-o perioadă dificilă

Megan Potts
Alfă mai multe