1. Grijă pentru viață
  2. Toate povestile
  3. Ce nu trebuie să spui unei persoane care suferă de depresie

Ce nu trebuie să spui unei persoane care suferă de depresie

Getty Images/ Wundervisuals

Depresia și bolile psihice sunt subiecte fierbinți anul acesta.

În aprilie, Organizația Mondială a Sănătății a dedicat Ziua Mondială a Sănătății sărbătorită anual conștientizării depresiei și sinuciderii în întreaga lume, prin campania „Depression: Let’s Talk” (Să discutăm despre depresie). Anul trecut, Instagram a lansat #HereForYou mental health campaign (campania pentru sănătate mentală Suntem aici pentru tine) pentru a elimina stigmatizarea și pentru a scoate în evidență problemele legate de sănătatea mentală, cum ar fi depresia.

Astfel de inițiative pe scară largă sunt importante pentru a ridica nivelul de conștientizare asupra unei boli care afectează 300 de milioane de persoane la nivel mondial. Însă în ciuda acestei conștientizări, cred că există în continuare foarte multe concepții greșite despre depresie și modul în care depresia îi afectează pe cei cu această boală. Chiar dacă am înregistrat unele progrese în ultimii ani, cultura noastră încă mai are obstacole de depăşit în privința modului în care trebuie să discutăm despre depresie și bolile psihice. Am constatat din proprie experiență că oamenii nu au nicio idee despre cum să comunice cu aceia dintre noi care ne luptăm cu această afecțiune deseori debilitantă.

Atunci când discutăm despre depresie sau orice alte boli cronice, este important limbajul pe care îl folosim. Chiar și atunci când avem cele mai bune intenții, este posibil ca lucrurile pe care le considerăm motivaţionale să facă mai mult rău unei persoane care se luptă cu depresia.

Astfel de conversații pot părea dificile și chiar stânjenitoare, însă nu trebuie să te sperii sau să eviți să discuți cu un prieten sau cu cineva drag despre depresia de care suferă. Pentru a veni în ajutor, voi face mai jos câteva recomandări în ceea ce privește lucrurile pe care în niciun caz nu trebuie să i le spui unei persoane care suferă de depresie, și voi dezvălui, de asemenea, câteva modalități prin care îi poți încuraja cu tact pe cei dragi.

Ce nu trebuie să spui

Nu spune: „Totul e în capul tău”

Numeroase persoane care suferă de depresie aud mult prea des această replică și din cauza aceasta se simt singuri. Nu face greșeala de a ignora boala celui drag.

Dacă ai spus de curând acest lucru cuiva, află mai multe informații despre diferitele tipuri de depresie și despre modul în care afectează peste 16 milioane de americani. E posibil să fii surprins de ceea ce afli, și cu siguranță vei dori să fii mai sensibil față de boala prietenului tău.

Nu spune: „Am fost deprimat o singură dată”

Chiar așa? Bravo ție. Depresia mea nu se compară cu supărarea pe care o simte cineva atunci când îi moare cineva drag, își pierde locul de muncă, sau cu tristețea cauzată de o zi ploioasă, ca să nu mai vorbim de lucruri chiar ridicole. Depresia clinică înseamnă mai mult decât să fii pur și simplu întristat sau să suferi după pierderea cuiva drag. Specialiștii descriu depresia astfel: sentimente persistente de tristețe, lipsă de speranță, inutilitate care nu dispar de la sine. Felul în care te-ai simțit ultima dată când a pierdut echipa preferată nu e același lucru cu depresia, deci nu trebuie să te referi la această situație atunci când încerci să liniștești pe cineva.

Nu spune: „Sunt foarte multe persoane într-o situația mai gravă decât tine” sau „Ai multe motive pentru care să fii recunoscător”

Vorbesc în numele tuturor celor care suferă de depresie atunci când spun „Mda, știm lucrul ăsta”.

Știm că există și alte persoane într-o situație dificilă, care se confruntă cu probleme reale, însă invocarea acestor experiențe pentru a reduce gravitatea depresiei de care suferă cineva nu folosește la nimic — și nu schimbă faptul că aceste persoane sunt în continuare deprimate. De cele mai multe ori, o astfel de remarcă ne face doar să ne simțim și mai vinovați pentru că știm că „ar trebui” să fim mulțumiți de viața noastră, însă nu suntem.

Nu spune: „Ce frumoasă e vremea astăzi”

Depresia distorsionează în mod negativ modul în care te raportezi la ceea ce e în jurul tău, și nici soarele, nici cerul senin care se văd de pe fereastră nu pot să șteargă gândurile și sentimentele respective. Deseori, faptul că îmi reamintești cât de frumos este astăzi nu face altceva decât să îmi amintească că nu sunt fericită, adăugându-mi încă o vină de care chiar nu am nevoie.

Nu spune: „Fericirea este o alegere”

Ei bine, în baza aceleași logici, e o alegere și să nu ai cancer. Nu ai posibilitatea să alegi structura chimică a organismului tău, mai ales a creierului, și prin urmare nu poți să controlezi dacă sfârșești sau nu cu depresia clinică.

Dacă ar fi atât de ușor să scapi de depresie, am face cu toții această alegere mai repede. Crede-mă.

Nu spune: „Ar trebui/Trebuie… ”

Înțeleg că multe persoane simt o dorință reală, irezistibilă, de a remedia lucrurile sau de a oferi sfaturi pentru a-și arăta sprijinul. Însă te rog ca în astfel de situații să nu faci acest lucru. Cu excepția cazului în care ai cunoștințe solide despre depresie sau cunoști depresia îndeaproape, nu prea ai ce sfaturi să oferi.

Ajută-ne doar să găsim ajutorul de care avem nevoie. E util atunci când prietenii și familia sunt activi și îmi spun cuvinte de încurajare.

Nu spune: „Credeam că ești mai puternic”

Comentariile de tipul „fii mai puternic” mă scot din sărite. Astfel de comentarii arată că pornești de la premisa că depresia este un punct slab pe care l-am putea elimina dacă am fi mai puternici. Dă-mi voie să-ți spun un lucru: De mai bine de zece ani lucrez cu oameni care suferă de depresie și pot să spun fără nicio urmă de îndoială că aceștia sunt unii dintre cei mai puternici oameni pe care i-am întâlnit vreodată.

Nu spune: „Nu pari deprimat” sau „Tu nu faci parte din categoria asta”

Depresia nu are un chip anume. Nu toți plângem cu sughițuri dimineața. Depresia este mai adâncă decât lacrimile și nu există cuvinte care să exprime durerea pe care o simțim.

Ce poți să spui: Cum trebuie să vorbești cu cineva care suferă de depresie

Uneori, cel mai important lucru pe care poți să îl faci pentru cineva care suferă de depresia este să îl asculți și să afli aspectele reale ale depresiei pentru a înțelege mai bine prin ce trece. Nu este ușor să vorbești deschis despre depresie, iar comentariile pripite sau care arată că cel cu care discuți nu înțelege situația nu fac altceva decât să adâncească stigmatul care ne împiedică pe mulți dintre noi să cerem ajutor.

Atunci când suferi de depresia, percepția pe care o ai față de propria persoană devine distorsionată. Crezi că ești o povară, că nimeni nu te iubește, că ești lipsit de valoare, că toată lumea s-ar simți mai bine dacă tu nu ai exista. Mai mult, auzi aceste lucruri în fiecare zi, repetate la nesfârșit în mintea ta. Minciunile se întipăresc atât de bine în psihicul tău, încât ajungi să crezi că sunt adevărate.

Cele mai bune lucruri pe care poți să le spui unei persoane dragi sunt cele care îi pot arăta că nu există nicio urmă de adevăr în aceste minciuni oribile. Deşi uneori este dificil să găseşti cuvintele potrivite, iată câteva încurajări simple care pot face foarte mult bine:

Nu ești singur.

Contezi.

Ești important.

Îmi pasă.

Mă bucur că ești aici.

Nu te abandonez așa ușor.

Nu ești o povară.

Depresia are foarte multe nuanțe, fiind diferită de la o persoană la alta. Este unul dintre motivele pentru care este atât de important să se apeleze la un specialist medical în domeniul depresiei. Ceea ce dă rezultate în cazul meu, nu va da în cazul prietenilor mei care suferă de depresie, iar ceea ce reprezintă un factor declanșator pentru mine nu va reprezenta neapărat același lucru și pentru ei. De aceea este atât de important ca în relația pe care o ai cu persoana respectivă să asculți. Cu cât asculți mai mult, cu atât afli mai multe despre circumstanțele unice ale persoanei. Și abia în momentul acela vei începe să ai un impact pozitiv.


SURSE

Dacă doriți informații suplimentare despre gestionarea afecțiunii dumneavoastră, vă recomandăm să vă adresați unui profesionist din domeniul sănătății.

NPS-RO-00027

Acest articol este:

Distribuie această pagină:


Te-ar putea interesa și...

De ce câinii ne fac viața mai frumoasă

Alfă mai multe

Câinii - ajutor de nădejde în combaterea anxietății

Alfă mai multe

Cum poți sprijini un prieten care trece printr-o perioadă dificilă

Megan Potts
Alfă mai multe