1. Grijă pentru viață
 2. Toate povestile
 3. 7 întrebări pe care fiecare pacient diagnosticat cu BPOC trebuie să le pună

7 întrebări pe care fiecare pacient diagnosticat cu BPOC trebuie să le pună

Getty Images/ BrianAJackson

Ați fost diagnosticat cu bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC). Acest lucru poate duce la o perioadă de confuzie și apăsare. Aveți multe informații de procesat.

Colaborarea cu medicul și punerea de întrebări pertinente vă poate ajuta să înțelegeți mai bine cum vă poate afecta BPOC și să învățați să vă gestionați simptomele.

Iată șapte întrebări esențiale pe care să le adresați medicului.

Ce este BPOC?

Aceasta este o întrebare bună pe care să o discutați cu medicul dumneavoastră. Puteți de asemenea să efectuați o cercetare personală prin intermediul surselor credibile.

Discutați cu medicul despre diverse website-uri, cărți sau bloguri care v-ar putea ajuta să înțelegeți mai bine ce este BPOC și cum vă poate afecta viața.

Care a fost cauza BPOC?

Unele persoane pot cunoaște deja cauza pentru care au fost diagnosticați dar uneori aceasta poate fi mai puțin evidentă.

Fumatul de țigări este cea mai frecventă cauză a BPOC în Statele Unite ale Americii. Totuși, chiar și nefumătorii pot dezvolta BPOC.

Alte cauze posibile pot include fumatul pasiv sau inhalarea de substanțe iritante din aer la locul de muncă. Mai există și o boală genetică rară numită deficit de alfa 1 antitripsină. Aflarea cauzei vă poate ajuta pe dumneavoastră și pe medicul dumneavoastră să decideți ce pași puteți lua pentru gestionarea optimă a bolii.

În ce stadiu al bolii mă aflu?

Există patru stadii ale BPOC.

Stadiile 1-2 sunt timpurii și sunt considerate ușoare și, respectiv, moderate. Stadiile 3-4 sunt considerate severe și, respectiv, foarte severe.

BPOC este o boală progresivă care avansează ușor în timp la majoritatea oamenilor. Dacă înțelegeți în ce stadiu vă aflați puteți să înțelegeți mai bine cum vă afectează boala. Îl poate ajuta și pe medic să determine cea mai bună opțiune de gestionare a BPOC de care suferiți.

Care este cea mai bună metodă de gestionare a BPOC?

BPOC este o boală care beneficiază de tratament. Simptomele pot fi controlate prin intervenția corespunzătoare. Progresia bolii poate fi încetinită, uneori semnificativ. Oamenii trăiesc mai bine și mai mult cu BPOC decât pe timpuri. Acest lucru este valabil și pentru stadiile avansate.

Este important să colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a dezvolta o strategie de gestionare a BPOC pentru a vă ajuta să vă bucurați de o calitate superioară a vieții și să trăiți mai mult. Iată câteva exemple de strategii:

 • Primul pas recomandat de majoritatea medicilor pentru gestionarea bolii este de a îndepărta cauza BPOC. Dacă sunteți fumător, medicul vă va recomanda cel mai probabil să vă lăsați de fumat.
 • Dacă boala a fost cauzată de calitatea deficitară a aerului sau de poluarea chimică de la locul de muncă, medicul vă va putea recomanda să vă schimbați jobul sau să solicitați să lucrați într-un mediu diferit.
 • Medicul vă poate prescrie medicamente pentru a vă ajuta să vă controlați simptomele.
 • Acesta vă mai poate recomanda să practicați noi exerciții sau să faceți activitate fizică mai des.
 • Medicul vă poate recomanda și reabilitare pulmonară. Acesta va lua în calcul stadiul, simptomele și circumstanțele specifice cazului dumneavoastră pentru a determina combinația potrivită de tratament.

Ce înseamnă reabilitare pulmonară?

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda reabilitare pulmonară pentru a vă ajuta în legătură cu simptomele de BPOC. Acesta este un program în care experții vă vor ajuta cu exerciții de respirație precum și un plan de activitate fizică pentru a ajuta la îmbunătățirea funcției plămânilor dumneavoastră.

Aceștia vor crea un program optim pentru dumneavoastră care va depinde de funcția plămânilor dumneavoastră, de vârsta pe care o aveți și de alți factori legați de sănătate. Ei vă vor indica cum să faceți exercițiile fizice. Vă pot da informații despre boală și despre cum să obțineți rezultate optime de pe urma tratamentului.

Acest tip de tratament vi se poate recomanda la orice stadiu al BPOC. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să decideți dacă reabilitarea pulmonară vă poate oferi beneficii.

Care este tratamentul pentru o gestionare optimă a bolii?

Există multe metode de tratament disponibile care să ajute oamenii care suferă de BPOC. Medicamentele menite să controleze boala trebuie luate în fiecare zi pentru reducerea și prevenirea simptomelor. Majoritatea acestora sunt medicamente care trebuie inhalate și pe care le veți lua doar o dată sau de două ori pe zi.

Medicamentația de salvare va fi luată doar când aveți simptome. Aceste medicamente le veți purta în permanență la dumneavoastră. Medicul vă poate ajuta să decideți care medicamente sunt optime pentru dumneavoastră.

Pe lângă tratamentul medicamentos există și altceva care mă poate ajuta?

Tratamentul dumneavoastră depinde de stadiul, simptomele și de alți factori de sănătate. Iată câteva opțiuni:

 • pe lângă medicamentele menite să vă controleze simptomele, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să fiți cât de activ posibil. Această recomandare poate include efectuarea zilnică de exerciții pentru BPOC.
 • unii medici pot recomanda să consultați un medic nutriționist care să vă ajute să urmați o dietă potrivită pentru BPOC.
 • puteți fi eligibil să participați în studii clinice pentru tratamente inovatoare pentru BPOC.

Acestea sunt opțiuni pe care le puteți discuta cu medicul. Acesta vă va putea oferi mai multe informații și vă poate ajuta să luați decizii informate în legătură cu îngrijirea dumneavoastră.

Concluzii

Acestea sunt doar câteva întrebări pe care le puteți pune după ce ați primit diagnosticul. Continuați colaborarea cu medicul dumneavoastră. Acesta vă poate ajuta să găsiți instrumentele și resursele potrivite pentru a vă ajuta să gestionați BPOC și să trăiți mai mult și mai sănătos.


SURSE:

  Dacă doriți informații suplimentare despre gestionarea afecțiunii dumneavoastră, vă recomandăm să vă adresați unui profesionist din domeniul sănătății.

  NPS-RO-00055

  Acest articol este:

  Distribuie această pagină:


  Te-ar putea interesa și...

  6 sfaturi pentru un somn mai bun cu BPOC

  Barbara Moore
  Alfă mai multe

  7 sfaturi pentru a gestiona sfaturile nedorite în cazul pacienților cu BPOC

  Barbara Moore
  Alfă mai multe

  8 mituri despre BPOC frecvent întâlnite și demontate

  John Bottrell
  Alfă mai multe