1. Grijă pentru viață
  2. Toate povestile
  3. 5 modalități prin care cei care vă îngrijesc vă pot ajuta după un infarct

5 modalități prin care cei care vă îngrijesc vă pot ajuta după un infarct

Getty Images / RyanJLane

După ce am suferit un infarct sever cu cinci ani în urmă, am ezitat să cer ajutor. De ce ar vrea cineva să mi facă vreun favor? Nimeni nu e obligat să o facă și chiar dacă ar fi, de ce ar vrea acest lucru?

Mi-am dat seama între timp că persoanele care ne îngrijesc sunt esențiale pentru cei care au suferit un infarct sau care au o afecțiune cardiacă. Este posibil să aveți nevoie de ajutorul lor, și sunt mulți dintre cei care ar fi bucuroși să o facă, dacă îi lăsați.

Cei care vă ajută pot fi prieteni, colegi de muncă sau membri ai familiei, și contribuția lor poate fi crucială în recuperarea dumneavoastră. Ei m-au ajutat să-mi reconstruiesc viața pe care o aveam înainte de infarct.

Nu sunteți sigur cum acești oameni vă pot ajuta? Iată cinci modalități mari și mici în care cei care vă îngrijesc vă pot ajuta să faceți față unei afecțiuni cronice precum cea cardiacă.

1. Pregătirea sau organizarea mesei

Mama locuiește la 20 de minute de mers cu mașina de mine. S-a oferit să mi pregătească prânzul și cina timp de câteva săptămâni după ce m-am întors de la spital, și am acceptat cu bucurie!

I-am spus mamei că aș dori să mănânc sănătos așa că mi-a gătit și mi-a adus toate mesele. Tot ceea ce a trebuit să fac a fost să le încălzesc.

Acest lucru m-a ajutat enorm. După infarct a trebuit să fac mai puțin efort iar ajutorul mamei mi-a redus nivelul de stres. Nu a mai trebuit să consum energie pentru a merge la cumpărături sau pentru a petrece ore întregi în bucătărie.

Cei apropiați vă pot ajuta chiar dacă nu locuiesc în apropiere sau dacă nu au timp să vă gătească zilnic. Vă pot ajuta să vă organizați meniul, adică să vă organizați un calendar unde notați când aveți nevoie de prânz sau cină. Dacă vă postați acest calendar în social media sau pe e-mail, colegii, prietenii sau familia se pot oferi să vă vină în ajutor.

2. Mesajele de încurajare

Acestea sunt foarte importante. Depresia este un fenomen frecvent după un infarct din mai multe motive, iar unele medicamente prescrise după un infarct, precum beta-blocantele, pot accentua simptomele depresiei. La scurt timp după ce am primit diagnosticul de afecțiune cardiacă, am început să sufăr de depresie. Prietenii s-au dovedit un ajutor crucial în lupta împotriva depresiei.

Doi dintre cei mai buni prieteni ai mei au fost lângă mine tot timpul. Mi-au oferit mereu mesaje de încurajare și m-au ajutat să am o stare mai bună, chiar și în zilele cele mai grele.

Mă simțeam bine când mă duceam la ei și le ziceam că am o stare proastă. Mă scoteau rapid din casă și mă încurajau în timpul discuțiilor telefonice. Nu pot să vă spun cât de mult m-au ajutat în timpul primului an!

Și ei se simțeau bine să mă ajute și ne bucuram împreună de momentele de strânsă prietenie. Aceste momente ne-au apropiat și mai mult, cu siguranță.

Dacă credeți că aveți depresie, primul pas este să solicitați ajutor profesionist, apoi să rugați pe cineva în care aveți încredere să vă ajute. Spuneți-le că aveți nevoie de cineva cu care să vorbiți atunci când aveți o stare proastă. Vor fi bucuroși să vă ajute.

3. Drumurile cu mașina

Am avut nevoie de câteva săptămâni până să pot conduce din nou după infarct. Mi s-a dat voie să conduc după prima săptămână, dar am preferat să las pe cineva să mă ducă la vizitele medicale.

Tatăl meu a fost drăguț și m-a ajutat în această privință, și m-am bucurat de compania lui.

Faptul că n-a mai trebuit să conduc m-a eliberat de un stres pentru că, să fiu sinceră, aveam destule pe cap. Timpul suplimentar câștigat l-am folosit să mă pregătesc pentru vizitele medicale și să fac liste cu întrebări pentru medic.

Rugați prietenii dacă au uneori timp să vă ducă cu mașina, dacă programul vostru coincide. Priviți-o ca pe o posibilitate de a vă reconsolida relațiile de prietenie!

4. Sprijin moral

Colegii de muncă au sunat să se intereseze de starea mea. Unii m-au vizitat să vadă dacă sunt în regulă.

Puteți crede că o simplă conversație nu reprezintă o diferență prea mare, în special dacă nu sunteți apropiați, dar poate fi foarte important știind că există oameni cărora le pasă de dumneavoastră, atunci când vă înfruntați cu o afecțiune cronică. Este un sentiment reconfortant să știți că cineva vă poate ajuta dacă îl apelați telefonic.

Păstrați legătura cu persoanele care se interesează de dumneavoastră. Nu știți niciodată când un mesaj sau un apel telefonic vă pot face ziua mai bună.

5. Sprijin și încurajare pentru modificări ale stilului de viață

Medicul mi-a recomandat să fac modificări în programul de activități fizice și în dietă pentru a-mi proteja inima. Acest lucru a părut greu la început și nu eram sigură că pot să mă împac cu aceste schimbări pe termen lung.

Exercițiile fizice au reprezentat o adevărată provocare pentru mine. Am sentimente contrarii legate de acestea. Totuși, doi dintre cei mai buni prieteni ai mei au fost aproape și s-au dovedit foarte importanți în a mă motiva. Au mers și la sală cu mine! Înainte de a începe să faceți mișcare după un infarct, discutați programul de exerciții fizice cu medicul.

Prietenii m-au încurajat să urmez noua dietă. Nu m-au tentat cu mâncare pe care nu aveam voie să o consum atunci când mergeam împreună să mâncăm în oraș.

Concluzii

Acestea sunt doar câteva exemple despre cum m-au ajutat cei apropiați după infarct. Există o mulțime de feluri de ajutor pentru cei apropiați care suferă de o boală cronică.

Fiecare dintre noi este diferit. Fiecare persoană care ne ajută este diferită. Discutați aceste idei cu cei care vă ajută și găsiți soluția care să fie bună pentru ambele părți!


Surse

Dacă doriți informații suplimentare despre gestionarea afecțiunii dumneavoastră, vă recomandăm să vă adresați unui profesionist din domeniul sănătății.

NPS –RO-00003

Acest articol este:

Distribuie această pagină:


Te-ar putea interesa și...

Beneficiile psihoterapiei după un infarct

Kimby Jagnandan
Alfă mai multe

Bolile de inimă și locul de muncă

Kimby Jagnandan
Alfă mai multe

6 modalități prin care am început să regândesc pozitiv după un infarct

Kimby Jagnandan
Alfă mai multe