Istoric Teva

Infiintata in Ierusalim in anul 1901, Teva Pharmaceuticals se bucura astazi de o prezenta internationala recunoscuta, fiind cea mai mare companie producatoare de medicamente generice si una dintre primele 15 companii farmaceutice ale lumii.

1901 - Bazele companiei

Infiintata in Ierusalim in anul 1901, compania cunoscuta astazi ca Teva Pharmaceuticals a fost initial o mica afacere de distributie a medicamentelor importate purtand numele fondatorilor sai, Salomon, Levin and Elstein Ltd. La vremea respectiva, mijloacele de transport in teritoriu al medicamentelor erau caravanele trase de camile si catari.

1930 - Nasterea industriei locale a farmaceuticelor

Printre emigrantii europeni in Palestina se numarau si oameni de stiinta, chimisti sau tehnicieni care au pus bazele unor companii farmaceutice. Activand la scara redusa, aceste companii se confruntau adesea cu probleme referitoare la reglementarile legislative si logistice.

Odata cu venirea la putere a partidului nazist in 1933, importul de medicamente din Germania s-a redus drastic. Pentru a face fata lipsei de medicamente de pe piata, compania Salomon, Levin and Elstein Ltd. a deschis in anul 1935 o mica fabrica in Petach Tikva, Israel, denumita Assia. Alte fabrici au urmat in aceeasi perioada: Zori in Tel Aviv si Teva in Ierusalim, fondata de Dr. Gunter Friedlander.

1940 - 1950 - Cresterea rapida a pietei locale a medicamentelor

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, micile fabrici producatoare de medicamente devenisera singurul furnizor atat local, cat si pentru tarile invecinate, inclusiv pentru trupele britanice prezente in zona.

In 1951, compania a devenit una dintre primele companii industriale ce avea sa stranga capital prin intermediul unei oferte publice initiale la Bursa din Tel Aviv.

Pe masura ce importurile de medicamente s-au reluat gradual, dupa terminarea razboiului producatorii locali au inceput sa se orienteze catre noi piete.

1960 - 1970 - Explorarea oportunitatilor globale

Fabricile de mici dimensiuni, in incercarea de a supravietui, au decis sa fuzioneze, pentru cresterea eficientei. Primele care au facut acest pas au fost Assia si Zori. Eli Hurvitz, ginerele lui Salomon (si viitorul CEO al Teva) a coordonat activitatea companiei nou infiintate. Teva a fost urmatoarea fabrica achizitionata.

In 1976, Eli Hurvitz a parafat oficial fuziunea dintre Assia, Zori si Teva pentru a forma Teva (cuvantul ebraic pentru „Natura”) Pharmaceuticals Industries Ltd., cea mai mare companie locala din piata de profil. Eli Hurvitz a ramas CEO al Teva Pharmaceuticals pana la pensionarea sa, in anul 2002. Din dorinta de a-si extinde activitatile de cercetare, dezvoltare si marketing, Teva Pharmaceuticals a inceput sa achizitioneze o serie de companii farmaceutice de mici dimensiuni.

1980 - Un deceniu de crestere

Achizitia producatorului local de medicamente Ikapharm, impreuna cu producatorul Plantex au facut posibila demararea productiei separate a medicamentelor cu si fara penicilina in compozitie. Scindarea, o cerinta esentiala a autoritatilor sanitare, a deschis pentru Teva Pharmaceuticals calea catre piata din SUA, conferindu-i pozitia de companie internationala. In acest deceniu, Teva Pharmaceuticals si-a extins activitatea in domeniul aparaturii medicale achizitionand 50% din compania Migada, iar ulterior si-a marit cota de piata in Statele Unite prin parteneriate cu W.R. Grace si Lemmon.

Achizitia companiilor locale Abic si Travenol au transformat Teva Pharmaceuticals in cea mai mare si de succes companie farmaceutica din Israel si totodata, in exponentul industriei de profil din aceasta tara.

1990 - Transformarea in organizatie multinationala

Teva Pharmaceuticals s-a transformat intr-un jucator international important prin adoptarea unei strategii impresionante de fuziuni si achizitii atat in Statele Unite, cat si in Europa. In anii ’90, Teva Pharmaceuticals a inaugurat fabrica Teva Tech, cea mai importanta unitate producatoare de API.

Secolul 21 - Transformarea in organizatie multinationala

Teva Pharmaceuticals a continuat dezvoltarea globala, devenind cea mai mare companie producatoare de medicamente generice si una dintre primele 15 companii farmaceutice ale lumii.

In 2002, cand Eli Hurvitz si-a anuntat retragerea din functia de CEO si presedinte, Israel Makov a fost numit succesorul sau.

Teva Pharmaceuticals se bucura de o prezenta internationala recunoscuta, cu unitati de productie importante in Israel, Europa si SUA si o retea de subsidiare internationale precum Sicor, IVAX sau Barr.

In martie 2007, Shlomo Yanai a devenit presedinte si CEO al Teva Pharmaceutical.

In luna august 2010 a fost finalizata achizitionarea de catre Teva Pharmaceuticals a companiei germane ratiopharm. Aceasta achizitie a crescut semnificativ cota de piata a companiei Teva Pharmaceuticals in Europa printr-o excelenta valorificare a cunostintelor si valorilor ratiopharm in domeniile biosimilarelor, medicamentelor generice si licitatiilor.

Achizitia de catre Teva Pharmaceuticals a Theramex, filiala europeana a Merck KgaA pentru produsele medicale dedicate sanatatii femeii, a fost finalizata in ianuarie 2011. Theramex are o imagine si reputatie solida, adaugand la portofoliul Teva Pharmaceuticals o gama extinsa de produse pentru sanatatea femeii si ginecologice disponibile in peste 50 de tari. De asemenea, Theramex dispune si de o gama unica de medicamente aflate in diverse stadii de dezvoltare.

Dupa finalizarea achizitiei Tayio in iulie 2011 si a KOWA in septembrie 2011, Teva Pharmaceuticals si-a consolidat semnificativ pozitia pe piata de medicamente generice din Japonia.

Preluarea Cephalon si a subsidiarelor sale globale in mai 2011 a consolidat de asemenea strategia companiei de diversificare si extindere a portofoliului de produse inovative.

Infiintarea PGT Healthcare – Teva Pharmaceuticals si Procter&Gamble au creat in septembrie 2011 un parteneriat in domeniul medicamentelor fara prescriptie medicala.

Teva Pharmaceuticals este una dintre cele mai tranzactionate companii la Bursa din Tel Aviv, pe NYSE, pe Seaq International din Londra si la Bursa din Frankfurt.

Astazi Teva Pharmaceuticals este unul dintre liderii mondiali ai pietei farmaceutice. Continuam sa crestem si sa ne perfectionam, privind mereu inainte, spre un viitor plin de provocari si realizari remarcabile.